František Pavlíček: Nesmrtelný Achilleus. Osudy nejstatečnějšího z hrdinů trójské války v rozhlasovém seriálu s Ivanem Trojanem

18. listopad 2023

Achilleus, nebo také Achilles, byl podle Homéra nejkrásnější, nejstatečnější a nejrychlejší z řeckých hrdinů v trójské válce. Co všechno vykonala Thetis, Achilleova matka, aby svého syna ochránila před údělem smrtelného pozemšťana a zabránila mu zúčastnit se války? Jak na něj nahlížel král Agamemnon a hrdina Odysseus? A jak do deseti let úmorného obléhání zasáhla vůle bohů? Seriálem připomínáme sto let od narození autora hry Františka Pavlíčka.

Účinkují: Ivan Trojan, Alois Švehlík, Daniela Kolářová, Svatopluk Skopal, Radovan Lukavský, Jiří Plachý, Miroslava Pleštilová, Josef Vinklář, Radoslav Brzobohatý, Petr Pelzer, Jiří Holý, Marie Marešová, Antonín Hardt, Jana Henžlová, Ladislav Brothánek, Tomáš Töpfer a Pavel Soukup
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Ivan Hubač
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1996
(45 min.)

Nejslavnější z příběhů řecké mytologie zpracoval František Pavlíček v působivý dramatický tvar, kterému po vzoru antických děl nechybí ani chór, aby v úloze prozíravého vypravěče pomohl nasvítit odvěký konflikt božského a lidského údělu, střet hrdinství a zrady. 

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.