František Všetička: Léta legionů

5. prosinec 2016

Četba na pokračování z románu olomouckého literárního teoretika a beletristy zachycuje osudy spisovatele, dramatika a vojenského lékaře Františka Langera a jeho mladších bratrů Josefa a Jiřího.

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU

Všetičkův román zahrnuje časový úsek od sklonku 19. století až po začátek dvacátých let 20. století. Kromě Františka Langra a jeho bratrů popisuje autor v románu další významné postavy našeho kulturního a společenského života: spisovatele Jaroslava Haška, Viktora Dyka, bratry Čapky, Richarda Medka, Franze Kafku a mnoho dalších.

František Všetička zachycuje rovněž více i méně významné události té doby – například založení Strany mírného pokroku v mezích zákona a průběh první světové války, včetně sibiřské anabáze československých legií. Jejich závěrečnou poutí z Vladivostoku do Prahy román končí.

Pětidílnou četbu na pokračování připravil Jan Sulovský. V režii Tomáše Soldána čte Miloslav Mejzlík. Pořad připravil Český rozhlas Olomouc.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.