Funkční trénink vám krásně vytvaruje postavu

1. červen 2015

Kořeny funkčního tréninku se nacházejí v rehabilitaci, kdy fyzioterapeuti sestavili cviky, které napodobují činnost pacienta v domácnosti či v zaměstnání.

Funkční trénink se skládá z desítek odlišných cvičebních systémů a s použitím desítek odlišných náčiní a pomůcek. Variabilita tréninku má zaručit funkčnost pro všechny možné zájemce o netradiční a maximálně efektivní cvičení.

„Všeobecně lze funkční trénink definovat jako komplexní cvičení, které do činnosti zapojuje maximální množství svalových skupin a to tak, aby byly co nejvíce napodobeny běžné denní aktivity člověka. Cvičí se s vlastní vahou, nebo pomůckami, kde se neklade tolik důraz na váhu, ale spíše na balanc, výdrž a dynamiku. Výhodou funkčního tréninku je mnohonásobný efekt cvičení a to jak rozvoj svalové síly a budování svalové hmoty, tak rozvoj flexibility, kardiovaskulární zdatnosti a v neposlední řadě účinné spalování tuku,“ uvedla lektorka funkčního tréninku Hana Šustrová.

Cvičí se v sériích a na čas

Funkční trénink se skládá z několika málo cviků, ale v sériích. Vše se dělá na čas. V praxi to znamená tak, že cvičíme na několika stanovištích určitý čas, např. 1 minutu. Poté se přesuneme na další stanoviště. Po absolvování všech stanovišť je krátká přestávka. Pak následuje další kolo cvičení. Běžnými cviky pro funkční trénink jsou kliky, shyby, dřepy, leh-sedy, skoky přes švihadlo, výskoky na lavičku, veslování, cvičení s pomůckami závěsný systém TRX, gymnastický míč, lano. Převažující jsou cviky se zátěží vlastního těla.

Pro funkční trénink platí, že má naše tělo připravit na provozování jak určitého sportu, tak i na jakoukoli jinou zátěž. Hodí se tedy jak pro začátečníky, kteří chtějí mít zkrátka zdravé tělo a nemít problémy s dobíháním tramvaje, tak aktivní sportovce.


Proč si vybrat funkční trénink?
- zlepšujeme držení svého těla
- udržujeme klouby a páteř stabilní a bez bolesti
- zvyšujeme svoji kondici a sílu
- tvarujeme si postavu
- zapojujeme více svalových skupin najednou – komplexnost, integrita, spolupráce
- vyrovnáváme svalovou dysbalanci
- spolupracuje nervový i svalový systém
- je vhodný pro všechny věkové kategorie, různé tělesné kondice, obě pohlaví

„Funkční trénink je program pro získání tělesné síly, rozvoje tělesné zdatnosti - kondice, ale i obratnosti a rychlosti. Zatímco v klasické posilovně se provádějí cviky zaměřené na konkrétní svalové skupiny, funkční trénink je zacílen na kondiční trénink, čili cviky posilující celkovou fyzickou zdatnost. Cviky se provádějí rychle, dynamicky s menší zátěží. Program je určen pro všechny věkové skupiny s tím, že každý může cvičit s jinou zátěží a intenzitou. Trénink je přizpůsobena všem, bez ohledu na pohlaví, věk, váhu nebo sportovní dovednosti. Funkčnímu tréninku se věnují děti i senioři, vrcholoví atleti, kteří chtějí zvýšit své výkony,“ dodala Hana Šustrová.

Ladně a efektivně

Cílem funkčního tréninku je vykonávat pohyby ladné, a zaměřené na pohyb ve všech rovinách lidského těla. Důraz je kladen zejména na posílení hlubokého stabilizačního systému páteře, tento systém se chápe jako zásadní pro fungování celého těla a pohybového systému, zároveň jsou zádové svalstvo a páteř obvyklé nosníky stresu a drobných poruch.

A jelikož každý den vykonáváme pohyby, které jsou více či méně zaměřené na jednu stranu, je důležité tuto nerovnováhu následně vyrovnat. Cílem funkčního tréninku je svalové dysbalance co nejlépe vyrovnat tak, abychom se vyhnuli hrozícím bolestem páteře a podpořili svůj přirozený zdravý postoj.

Čtěte také

Pro funkční trénink platí, že má naše tělo připravit na provozování jak určitého sportu, tak i na jakoukoli jinou zátěž. Pravidelným cvičením také dochází ke změně rychlosti metabolismu a k uvolnění psychického napětí.

Funkční trénink je o učení se a procvičování správné techniky a jejím procvičování. Ze zdravotního hlediska nám funkční trénink může dopomoci k rychlejší rekonvalescenci po různých zraněních, což ocení zejména profesionální sportovci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.