Fyzioterapeut Tomáš Gladiš pečuje o nejlepší cyklisty světa. Kromě toho má svou ordinaci v Hranicích

10. únor 2018

„Splnil se mi sen,“ říká mladý fyzioterapeut Tomáš Gladiš z Hranic na Přerovsku. Ještě před pár lety chtěl závodit a živit se cyklistikou. Nevyšlo mu to, přesto u sportu svým způsobem zůstal a nelituje. Stará se o zdraví nejlepších cyklistů světa.

Ve své fyzioterapeutické ordinaci v Hranicích na Přerovsku je 34letý Tomáš Gladiš jen pár týdnů v roce, přesto má klientů víc než dost. Nepečuje totiž jen o tamní sportovce, ale především o profesionální cyklisty stáje Bora-Hansgrohe. S Petrem Saganem, Leopoldem Königem nebo Rafaelem Majkou se právě vrátili z Austrálie, kde se úspěšně zúčastnili Tour Down Under, jímž u protinožců začala sezona. Už za dva týdny s nimi odjíždí na další etapové závody, tentokrát do Itálie.

Tomáš Gladiš v krátké přestávce mezi závody vyměnil prostředí profesionální cyklistiky za svoji malou ordinaci v Hranicích. Předcházející tři týdny strávil v Austrálii. „Těch závodů bylo víc, proto jsme tam strávili delší dobu. Řekl bych, že všichni museli být spokojení, protože pro nás to bylo hodně úspěšné. Myslím si, že žádný z těch 20 profi týmů, které tam startovaly, nebyl tak úspěšný jako my," chválí úspěchy své stáje.

Vyhráli jsme hned úvodní závod, pak jsme vyhráli jednu z etap šestidenního etapového závodu Tour Down Under a pak následovaly po přesunu do Melbourne další dva jednodenní závody, ty jsme vyhráli oba dva, což bylo úžasné. A co bylo hlavně povzbuzující, že už nevyhrává jen Peter Sagan, který je strůjcem většiny úspěchů, ale už se to rozložilo mezi další závodníky. To je podle mě podstatné,“ vypráví mladý fyzioterapeut.

Tomáš Gladiš v Austrálii s malým klokánkem

Nestaral se ale jen o zdraví lídra Petera Sagana, ale taky o další závodníky týmu. „Z odborné stránky pečujeme o tělesnou kondici, aby byli na ty závody připraveni, aby v případech, kdy dojde k nějakému hromadnému pádu, což se děje dennodenně, mohli navzdory různým zraněním a sedřené kůži pokračovat dál. Mým úkolem je dát je po těch pádech dohromady, aby mohli další den vůbec startovat. To je někdy velký kumšt a vyžaduje od závodníka velké sebezapření,“ líčí Gladiš.

„Chci pomáhat i běžným lidem,“ říká Gladiš

Už jako student Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš pracoval v týmu rakouské reprezentace. Shodou náhod se pak dostal i do prestižní stáje Bora. „Samozřejmě ten první vstup k profíkům byl pro mě neuvěřitelný moment, to jsem si všechno užíval. Potkávám se s lidmi, které jsem dříve znal jen z televize, teď už osobně, mám je mnohdy na stole, mám je v péči. Už to neberu jako dřív, člověk si zvykne za těch pár let. Pořád si myslím, že je to otázka štěstí a z velké části nějaké náhody,“ popisuje.

Tým teď čeká série jarních klasik: Paříž – Roubaix, kolem Flander nebo nejdelší jednorázový profesionální závod světa Milan – San Remo. Chybět nebude ani nejprestižnější Tour de France. Tomáš ale letos se závodníky chce absolvovat jen vybrané akce.

„Pro mě ta cyklistika pořád není to nejvíc. Pořád si uvědomuju, že tohle nemůžu dělat navěky, a to je důvod, proč chci pracovat i s běžnými pacienty, chci pomáhat běžným lidem. To je pro mě v tuto chvíli možná znamená víc,“ uzavírá Tomáš Gladiš.

autor: kra
Spustit audio