Gastrofestival, rybářské nebo cyklistické závody, to vše nabídne víkend v Olomouckém kraji

10. červen 2022

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Fanoušci rockové a alternativní hudby si přijdou na své nedaleko Olomouce v Dubu nad Moravou. V areálu u splavu se tam v pátek a v sobotu koná benefiční open air hudební festival Oakfest. Organizátoři chtějí podpořit práci s dětmi a dospívajícími, kteří potřebují speciální odbornou podporu.

Pokud patříte mezi sportovní fanoušky, neměli byste si už v sobotu nechat ujít triatlonový závod Šutr v Šumvaldu na Olomoucku. Závodníci se tam utkají v plavání, cyklistice a běhu od dvou hodin odpoledne. Start je na hrázi rybníka Oskava v Mostkově.

Přehlídku autorské módy, šperků, hraček a dalších produktů malých tvůrců si připravili organizátoři Letního dizajntrhu v Olomouci. Akce se koná na Korunní Pevnůstce oba dva víkendové dny od 10 hodin.

Prostějovsko

Milovníci gastronomie by si v pátek a v sobotu neměli nechat ujít Festival dobrého jídla v Prostějově. Zapojila se do něj řada místních restaurací a kaváren, které po oba dva dny budou nabízet návštěvníkům degustační menu. Gurmánský zážitek před restauracemi doplní vystoupení umělců.

Připomenout a hlavně vyzkoušet si tradiční sečení louky můžete v sobotu v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Dorazí také sekáči, vypravěči a muzikanti z dalších koutů Hané. Akce Zámecky sečeni lóke je součástí Víkendu otevřených zahrad. Kromě sobotního sečení si pro zájemce po oba dva dny připravili organizátoři komentované prohlídky parku.

Přerovsko

V sobotu se můžete vypravit na tradiční Zubr fest do Přerova. V areálu pivovaru se na dvou pódiích představí řada kapel. Festival začíná v jednu hodinu odpoledne a na místě za vstupné zaplatíte 450 korun.

S předstihem můžete v neděli oslavit Den otců v Dřevohosticích na Přerovsku. V tamní zámecké zahradě bude budou na zájemce čekat auta, kapela, lukostřelci soutěže a chybět nebude ani pivo s utopencem. Program začíná ve dvě hodiny odpoledne.

Šumpersko

Pokud vyrazíte o víkendu do Rapotína na Šumpersku, můžete se podívat na ukázky foukání skla. Zájemcům své umění předvedou účastníci workshopu v Muzeu rapotínské sklárny. Akce začíná v sobotu i v neděli ve dvě hodiny odpoledne.

Jednu z posledních příležitostí vidět výstavu Žďákovský most – ocelový most století, máte zítra v Muzeu silnic ve Vikýřovicích. Velké množství dobových snímků, projektů a jiných archiválií z projektování a stavby mostu doplňuje i model mostu, zapůjčený z Národního technického muzea v Praze. Výstava potrvá jen do příštího týdne.

Jesenicko

Pokud vaše děti patří mezi nadšené rybáře, můžete je v sobotu přihlásit do závodu Zlatá udice, který se koná ve Zlatých Horách na Jesenicku u chaty místní rybářské organizace. Prezentace je od 7 hodin ráno a ukončení závodu v 15 hodin.

Pokoj a Dobro byly tématem 10. řezbářského sympozia, které vyvrcholí v sobotu v Račím údolí na Jesenicku. Od desíti hodin dopoledne tam pro děti i dospělé organizátoři připravili řemeslné dílny, těšit se můžete také na koncerty a dražbu uměleckých děl. Akce začíná v deset hodin dopoledne.

Už podesáté tuto neděli vyjedou nadšenci na horských kolech na trasy kolem Dětřichova v Jeseníku. Závod Šumná jízda nabídne trasy pro děti i dospělé. Sraz účastníků je od 8.30 v areálu hotelu Starý mlýn.

autor: Von
Spustit audio