Gastroprovoz v prostějovském Národním domě opět funguje. Otevírá zahrádka, od září i restaurace

17. červenec 2023 10:39

V areálu prostějovského Národního domu od pondělí opět funguje letní zahrádka. Nové vedení gastroprovozu a divadla chce postupně otevřít i kavárnu a restauraci. Ty nechali na začátku dubna uzavřít radní města kvůli velkým ekonomickým ztrátám a malé návštěvnosti.

Na začátku července se nově funkce ředitelky Národního domu ujala Karin Konzbulová. Kromě restaurace má na starosti i divadlo, protože vedení prostějovské radnice už dříve rozhodlo o jejich spojení. A právě to je podle Konzbulové hlavní změna, která může dříve ztrátovému restauračnímu provozu pomoci.

„Budeme teď restauraci provozovat jako divadelní restauraci a do budoucna budeme například plánovat spojení divadla s restaurací, aby se i v restauraci si mohly odehrávat zajímavé besedy a akce. Jsem optimista, protože je tady jeden základní faktor – lidé jsou na Národní dům v Prostějově zvyklí,“ uvádí Konzbulová.

Město restauraci v minulých letech dotovalo

Restauraci v secesní kulturní památce vedení města uzavřelo na začátku dubna kvůli tomu, že si na sebe nedokázala vydělat. Ještě předtím ji ale město několikrát dotovalo. To opakovaně kritizovala opozice. Podle náměstkyně primátora Milady Sokolové z ODS za ztrátovým provozem stála malá návštěvnost. Od nového vedení si slibuje její zvýšení.

„Ve vedení města se domníváme, že Národní dům by měl být veřejnosti otevřen celý, že se restaurační i divadelní část vzájemně vhodně doplňují, a proto věřím, že se záměry města i nového vedení Městského divadla dovedou do zdárného,“ zmiňuje Sokolová.

Restauraci plánuje ředitelka Karin Konzbulová otevřít 1. září. Do té doby sestavuje tým, který restauraci povede.

Jakou pozici bude nejtěžší obsadit? Poslechněte si kompletní reportáž v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio