Gazpacho

17. březen 2015

Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva.

Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

Suroviny: 750 g zralých rajčat, 300 ml vody, 1 velký fenykl očištěný a nakrájený na jemné plátky, ¾ lžičky semínek koriandru, ½ lžičky směsi různých druhů pepře, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 velký prolisovaný stroužek česneku, 1 usekaná malá cibule, 1 polévková lžíce balzamikového octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, ¾ polévkové lžíce sekaného oregana a pár lístků na ozdobení, 1 polévková lžíce rajského protlaku, 1 zarovnaná lžička hrubozrnné soli, jemně nakrájené zelené olivy na ozdobu

Postup: Dejte rajčata do velkého kastrolu a zalijte je takovým množstvím vroucí vody, aby byla zakrytá. Nechte minutu odstát. Pak rajčata slijte a opatrně je oloupejte. Dužninu nasekejte nahrubo. Do jiného kastrolu dejte 300 ml vody a sůl a uveďte do varu. Přidejte fenykl, přikryjte a pomalu vařte 10 minut. Mezitím v hmoždíři rozdrťte semínka koriandru a pepř. Na velké pánvi zahřejte olej, přidejte rozdrcené koření, česnek a cibuli a pět minut smažte při nižší teplotě. Přidejte ocet, citronovou šťávu, rajčata a usekané oregano. Dobře promíchejte, přidejte fenykl i s vodou, ve které se vařil, rajský protlak a sůl, Uveďte do varu a pomalu vařte 10 minut. Pak směs přendejte do mixéru a krátce rozmixujte. Nechte gazpacho vychladnout, pak jej zakryjte a dejte na několik hodin nebo nejlépe přes noc do chladničky. Podávejte ozdobené oreganovými lístky a nakrájenými olivami.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.