Geodeti vyměřují první úseky vysokorychlostní železnice Ostrava – Přerov

15. září 2019

Příprava stavby nové vysokorychlostní železnice se dostala do další fáze. U Ostravy, konkrétně v Polance nad Odrou, začali geodeti vyměřovat trať pro budoucí rychlovlaky. Právě úsek mezi Ostravou a Přerovem by měl být mezi prvními, na kterých se bude jezdit víc než třísetkilometrovou rychlostí.

„Sto padesát až tři sta metrů terénu zaměříme zhruba za hodinu a půl“ říká Petr Pavelka. Tento pilotní úsek měří zhruba 70 kilometrů a musí se zaměřit úplně všechno včetně nejmenších detailů. „Musí se zaměřit skutečný stav, aby projektanti věděli, jaký tvar a typy kolejí tady jsou, aby mohli trať naddimenzovat pro provoz vysokorychlostních vlaků. Když se podíváte, jsou tady staré pražce, mnohdy koleje nejsou úplně přichycené, je potřeba to obměnit a připravit pro vyšší náročnost,“ dodává geodet.

Už se vyměřuje také na opačné straně Moravy. Je to třicetikilometrový úsek mezi Šakvicemi a Modřicemi. Co se týče severu Moravy, geodeti chtějí skončit do začátku zimy. „Skutečný stav bude zaměřený určitě do Vánoc. Následně začnou projektanti připravovat majetkoprávní části, tedy přípravu pro výkupy pozemků. Vykoupit pozemky a připravit je pro stavbu je ta nesložitější etapa,“ uzavírá Pavelka.

Železniční správa chce mít první stavební povolení už v roce 2025 a první rychlovlak na koleje poslat zhruba za 10 let. Do té doby se ale musí stihnout všechny povolovací procesy, ty se ale netýkají jen majetků, ale především ochrany přírody.

autor: mrk
Spustit audio