Geografové olomoucké univerzity mapují, kde je obyvatelům a návštěvníkům Olomouce nejvíc horko

6. červenec 2020

Obyvatelé a návštěvníci Olomouce můžou pomoct geografům univerzity Palackého při práci na tzv. pocitové mapě. Tím, že jim popíšou, kde ve městě je jim největší horko. Na základě výsledků zkoumání geografové doporučí vedení města, jaká opatření by mohla situaci zlepšit.

Kde pociťuje mladá maminka horko a vedro a kde se cítí se svým synkem nejlépe? Unikají do parku. Právě tyto informace velmi zajímají geografy z olomoucké univerzity. Jmenovitě Michala Lehnerta. Ten se svými kolegy loni přesně měřil teploty v různých místech Olomouce. Teď je porovnává s pocity obyvatel. „zajímá nás, co by sami občané a návštěvníci města uvítali, které lokality považují za ty, kde je jim v létě nejvíce horko, co by se mělo zlepšit,“ popisuje geograf.

Výzkum teprve začíná. Kde ale vědci zatím naměřili nejvyšší teploty v Olomouci? „Ve dne určitě přednádraží, prostory před nákupními centry, kde nejsou vzrostlé stromy a bohužel i to náměstí nám tam vystupuje,“ přibližuje Lehnert.

Naopak příjemné teploty nabízí Bezručovy sady nebo park po Dómem. Výsledek výzkumu by měl nabídnout opatření od vědců i od lidí, jak zlepšit městské klima. Nejčastěji lidé zmiňují vzrostlé stromy. Ale objevuje se třeba i kropení ulic. „To jsme zkoumali zrovna loni, ten efekt je asi dvacetiminutový. Sníží to teplotu vzduchu, naopak to zvýší vlhkost. Efekt na tepelný komfort není nijak zásadní, ale tady je potřeba říct, že kropení má důležitý vliv na kvalitu ovzduší a koncentrace prachu, proto bych to nechtěl zahazovat,“ dodává Lehnert.

Zatím se do výzkumu, který potrvá po celé léto, zapojily víc než dvě stovky lidí. Potřeba by byla zhruba tisícovka. Vyplnění dotazníku trvá podle výzkumníků pár minut. Najdou ho například na městském webu, webu katedry geografie nebo TADY. Podobnou pocitovou teplotní mapu geografové tvoří současně i pro Plzeň.

Spustit audio