Gorilám je taky vedro!

17. červenec 2007

Počasí, které vládne nad naším územím v těchto dnech, se nám pravděpodobně snaží ukázat, jak se žije ve středomoří. Lidé se v ulicích měst snaží pohybovat minimálně a raději vysedávají ve svých (většinou) klimatizovaných zaměstnáních. Když už nás okolnosti donutí, abychom "vytáhli paty" do sluncem vyhřátých ulic, snažíme se vše vyřídit co nejrychleji a ještě si na cestu koupit alespoň zmrzlinu, která nás ochladí. Extrémní teplo ale samozřejmě vnímají i zvířata a nás teď zajímá, jak situaci zvládá naše gorilí rodinka.

Jak nám potvrdil hlavní kurátor savců pražské zoo dr. Pavel Brandl, gorilám se (stejně, jako lidem) nijak zvlášť nechce ven. Zatímco jindy s oblibou lehávají na dřevěných štěpcích, které se v pavilonu používají jako podestýlka, nyní je můžeme spatřit spíše na chladivé betonové podlaze. A hlavní ošetřovatel Marek Ždánský k tomu dodává, že vůbec nejoblíbenějším místem, je prostor u východu z pavilonu do výběhu. A proč? Inu protože je tam průvan a ten dokáže gorilí kožichy osvěžit lépe, než zmrzlina! No a když už jsme u toho osvěžení, ošetřovatelé dohlížejí, také na správný pitný režim svých svěřenců. To znamená, že kromě pítka, které je gorilám k dispozici kdykoliv, jim ještě zvýšili denní přísun tekutin a k svačinkám jim podávají neslazený černý čaj.




Jinak se o pohyb v gorilí rodině stará především její druhý nejmladší člen Moja, která jako jediná občas něco malého provede. Ikdyž nutno podotknout, že aktivita tohoto výrostka je také výrazně nižší.






Moja

Zajímali jsme se o ráz počasí v domovině goril nížinných Kamerunu a zjištění bylo opravdu zajímavé. Považte, že teploty v této části světa jsou daleko vyrovnanější než u nás! Ráno v průměru 19°C a odpoledne v zimě kolem 29°C, jaro a podzim vytápí po obědě na nějakých 28°C a v létě je zde v průměru příjemných 27°C. Vlhkost vzduchu je ovšem nesrovnatelně vyšší! Vypadá to, že naše gorily si, ačkoliv původem z Afriky, tepla mohou užít víc tady v Čechách. Tak pokud můžete, užijte si vedro gorilím způsobem. V klidu a v leže!

Vodní lijána
autor: Petr Rajchert
Spustit audio