Granule, konzervy, šampony. Dětský domov v Plumlově uspořádal sbírku pro týrané psy z Vysočiny

24. únor 2018

Deky, hračky, pamlsky, ale i prostředky proti parazitům pro týrané psy nakoupili děti a zaměstnanci z dětského domova v Plumlově. Vše předali zástupkyni spolku, který se stará o část psů z Vysočiny odebraných jejich majitelům na konci ledna. Celkem úředníci z domu vynesli 212 zubožených psů. O ty se teď starají organizace a útulky po celém Česku.

„Bylo jich třeba pět v jedné krabici. Byli hrozně oškubaní, neměli žádné chlupy,“ popisuje jedenáctiletý Lukáš, co nedávno viděl na fotkách z množírny psů na Vysočině. Společně s vychovateli se proto děti z dětského domova v Plumlově rozhodly uspořádat sbírku.

Podle Venduly Došlíkové děti přispěly ze svého kapesného a za peníze nakoupily různé věci. „Je tam roztok na čištění s nějakým léčivem, je tam šampon proti blechám, jsou tady konzervy, mlsky. Děti koupily taky celé dvě bedny piškotů. Dále granule, jeden pytlík granulí nám dali ve zverimexu, kde jsme nakupovali,“ vyjmenovává.

Materiální sbírka pro zachráněné buldoky

Sbírku od dětí přijela převzít místopředsedkyně spolku Buldočí naděje Hana Ďuráková. Spolek se stará o 16 psů z této kauzy. „To, jak o ni nepečovali, se na ní takto podepsalo. Má špatné oči, má špatné zuby, byla hrozně vyhublá. Má strašně okousaný ocásek od blech. Měla tak přerostlé drápky, že se jí špatně chodilo. A pak se z ní vyloupl takhle hezký pejsek,“ vypráví dětem příběh týrané feny mopse, kterou dětem přivezla ukázat.

Vychovatelé podle Venduly Došlíkové s dětmi o problematice množení zvířat mluvili. „Prohlíželi jsme si fotky a bavili jsme se o tom, jak to chodí a štěňátka z množíren není dobré kupovat, protože se tím podporuje týrání psů. Je lepší psa adoptovat, anebo pokud chtějí psa od štěněte, tak z ověřeného chovu,“ říká Došlíková. Společně s dětmi pak celou materiální sbírku nosí do auta, které je nakonec plné až po střechu.

„Hlavně je krásné, že to jde za těmi dětmi. Jestli může někdo s množírnami psů a vůbec tím, jak nahlížíme na zvířata, někdo něco dělat, tak je to mladá generace. Je hezké, že už teď přemýšlí tak, že je potřeba někde pomáhat,“ dodala Hana Ďuráková. Psi z Vysočiny, kteří jsou v péči tohoto spolku, podle ní už brzy začnou hledat nové domovy.

autor: tas
Spustit audio