Guru jógy

31. červenec 2011

Rozhlasový dokument Jaroslava Balvína, který vysíláme 31. července, sleduje všední den nevšedního gurua jógy. Pražané ho mohou znát z metra a ulic metropole jako zvláštní postavičku celou v oranžovém.

Ing. Jan Müller se narodil 14. 2. 1941 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou se specializací matematika, ekonomie a výpočetní technika. V sedmdesátých letech onemocněl rakovinou a dalšími závažnými nemocemi. Rozhodl vyléčit se jógou, v Čechách nicméně nenašel dobrého učitele. V roce 1982 odjel kvůli józe do Indie. Za nelegální opuštění republiky přitom v nepřítomnosti dostal dvacet měsíců vězení. V Indii obešel na sto ašrámů, tj. klášterů, kde se vyučuje jóga, ale ani žádný z desítek domorodých guruů Müllera nepřesvědčil. Víceméně náhodou potom narazil na jogínské texty devět tisíc let staré. Müller se kvůli nim naučil sánskrtu, sám si je začal překládat a učit podle nich jógu ve vlastním ašrámu v bihárské Patně.

Nejenže se v Indii touto tradiční jógou uzdravil, ale dosáhl také osvícení. Při něm mu bylo sděleno, že se má vrátit do Čech a změnit zde západní civilizaci. Po krátkém extempore, kdy byl v Kašmíru zadržen bez pasu (který neměl od začátku svého indického pobytu) a uvězněn, se mu podařilo získat prostředky na dopravu sama sebe a rozsáhlého archivu textů a knih do Evropy.

02398722.jpeg

V Čechách řeší po návratu jednak existenční problémy, protože nemá skoro žádný důchod a stát mu před rokem 1989 zkonfiskoval majetek včetně bytu, jednak usiluje různými prostředky dostat se do veřejného povědomí. Kandidoval např. za Stranu zdravého rozumu a Stranu mírného pokroku v mezích zákona do Parlamentu, usiluje o to založit Hnutí za novou civilizaci, účinkuje v různých zábavných televizních i klubových pořadech a prezentuje lidem svou jógu. V radiodokumentu se posluchači seznámí se základem jogínova učení, jímž je tzv. kapala bakhti, tj. čištění hlavního nervového centra vodou. Absolvují přípravu jogínské snídaně ze syrové stravy a dále se mimo jiné stanou svědky jogínova soudního stání nebo vystoupení v kabaretu.

Autorem dokumentu je Jaroslav Balvín, který se narodil v roce 1981 v České Lípě. Absolvoval studia filosofie, estetiky a médií v Ústí nad Labem a Praze. Působí jako publicista, editor a šéfredaktor internetového Portálu české literatury. V roce 2011 byl nominován na Cenu Jiřího Ortena za svůj prozaický debut Mácha: Deníky (Turistický průvodce), který vydala Novela bohemica. Žije v severočeských Litoměřicích, kde spolupracuje s Knihovnou K. H. Máchy na přípravě jejího off-programu, bulletinu a internetových stránek. Praktikuje jógu a rád chodí, běhá, plave a jezdí na kole v Českém středohoří.

Radiodokument doprovází skladba Raga Malkauns z alba The Ravi Shankar Collection: Sound Of The Sitar (Angel Records, 2005) slavného indického hráče na sitár Raviho Shankara.

www.yogimokshanand.org

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio