Háčkovaná krajka se vrací do módy! Vypadá elegantně a free, může zdobit prakticky všechno v šatníku

15. červen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:44 Co momentálně zaměstnává herce Vasila Fridricha?
  • 04:12 Čtvrtý díl seriálu o etiketě s Danielem Šmídem: telefonování
  • 09:10 Háčkování se opět vrací do módy
  • 14:02 Kosmetický rádce a pigmentové skvrny
  • 18:05 Křtiny huculských koní na Janově hoře v Krkonoších
  • 22:54 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

Přestože se traduje, že háčkování patří k nejsnadnějším ručním pracem, stáří této techniky nelze přesně určit. Je velmi pravděpodobné, že háčkování vznikalo společně s pletením. Víme, že háčkovat uměly už ženy v době bronzové, protože z této epochy se zachoval zbytek háčkované síťky na vlasy nalezené archeology ve vykopaných hrobech.

Čtěte také

V dřívějších dobách se háčkování uplatňovalo především v měšťanském prostředí a to při zdobení ženského prádla, při výzdobě polic, skříní s prádlem nebo příborníků, což tehdy byla pýcha hospodyněk.

K ocenění půvabu háčkovaných prací došlo v plném rozsahu až v průběhu 19. století. Kolem roku 1850 se běžně háčkovaly podkladové sítě pro krajky, vložky, obruby i lemy, zejména ale pro napodobované renesanční šité krajky.

Mluvíme o tom, proto, že háčkování se, milé dámy, vrací opět do módy! Proto jsem do rubriky módní trendy pozvala módní návrhářku Jitku Šedovou.
Ano, háčkování dnes určitě slaví velký návrat. Už v loňské sezóně se objevilo a letos následuje obrovský boom. Můžeme narazit na oděvy s háčkováním úplně všude, snad jen kromě kabátů. Ale nakonec i kabát může zdobit nějaké krásné háčkování.

Čtěte také

Kde tedy můžeme v módě všude háčkovanou krajku uplatnit?
Zcela jistě na šatech, na halenkách, také i na takzvaných opalovačkách, tedy nikoliv na klasických plavkách, a dále to jsou různé tuniky, bodíčka nebo třeba crop topy. Ale také mohou zdobit šortky a kalhoty. Vypadá to velice zajímavě. Určitě je vhodný přes letní šaty háčkovaný kabátek, který vypadá opravdu fantastiky. Má svoji lehkost a letní švih.

Znamená to jednobarevné háčkované oblečení, nebo se mohou barvy různě střídat?
Když si představíme léto, tak vidíme zejména onu bílou barvu. Ale já si myslím, že i krémová barva, případně střídání světlých tónů s jinými pastelovými barvami vypadá velice zajímavě. Zvláště u člověka, který má rád třeba irské vzory háčkování, kde to skutečně vypadá jako paličkovaná krajka. Každý květ může mít jiný odstín a barvu. Je to nádhera.

Čtěte také

Říká se, že háčkování platí za nejsnadnější ruční práce. Souhlasíš s tím? Protože z mého pohledu to zase tak úplně jednoduché není.
Klasický a základní krátký a dlouhý sloupek je v podstatě jednoduchý. Ale například právě zmíněná irská háčkovaná krajka, to už je poněkud hodně vyšší a vyšší dívčí. Háčkovat se dá také z různých šňůr, z příze či z lýka, a vypadá to trendy.

Já mám například ráda háčkované sukně k džínovým košilím nebo ke crop topům. Nebo i jen k letním lněným košilím, vypadá to velice elegantně a free. Můžeme si k nim vzít své oblíbené bílé tenisky nebo i boty na podpatku.

Abychom nezapomněli také na pány. Co třeba takové háčkované kravaty?
Kdo má odvahu a nebojí se razit maličko nový trend, tak u pánů takové háčkované módní doplňky vypadají moc zajímavě. Proč by měli nosit pouze klasické hedvábné či syntetické vázanky? Ať jdou klidně i do háčkování.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související