Haló, tady Kruton

30. červen 2015

Já jsem se vás nezeptala, jestli máte... narozeniny. Kruton slaví a celý březen věnuje rozhovorům s velkými osobnostmi „posthiphopové éry“.

Co to vlastně posloucháme? Křupavý hip hop a groovy budoucnosti, to je jen hříčka, která odkazuje na kořeny hip hopu i na přesah a fúze tvořené velmi zajímavými osobnostmi, které mají co říct. Skutečně aktuální, tedy většinou okrajové, hudební i myšlenkové proudy nemusí být lehké popsat a málo se o nich mluví, proto považuji za důležité ptát se těch, kteří je žijí. Minulý rok Kruton představil prostřednictvím rozhovorů mnoho zásadních a nových českých projektů. Nyní je třeba věnovat se opět i zahraničním.

Hosty Krutonu v minulosti byli např. Vertual Vertigo, Miles Bonny a B. Lewis, Suzi Analogue, Shabazz Palaces, Chris Dave, Don Letts, Tah Phrum Duh Bush nebo Homeboy Sandman. Tento měsíc uslyšíte výpovědi kalifornských noise-hopových Clipping, newyorského kurátora muzea MoCADA Jamese Bartletta, chicagského rappera mnoha tváří a nálad Serengetiho, ale také československého dua Idea a Boy Wonder, tedy BoyBandu.

4. března
Clipping
Kalifornské noise-hopové seskupení v čele s rapperem Daveedem Diggsem má příhodný název Clipping, který by vás měl varovat, že tady se se zvukem nenakládá opatrně ani podle pravidel. Nečekejte žádné beatové smyčky, další členové Jonathan Snipes, člen Captain Ahab, a William Hutson aka Rale jsou zkušenými skladateli. A pokud jste ožili po poslechu Death Grips nebo Jeremiah Jae a chcete jít ještě dál, stáhněte si nové album Clipping midcity zdarma.



11. března
MoCADA
O současném afroamerickém umění budu hovořit s kurátorem výstavy a série akcí Visual Art & Music in Post-Hip-Hop Era Jamesem Bartlettem. Celý projekt zastřešuje MoCADA – Museum of Contemporary African Diasporan Arts. V rámci projektu se v tomto newyorském centru zviditelňujícím afroamerické umění a významná společenská témata představí i umělci, které znáte z Krutonu – Kahlil Joseph, THEESatisfaction, Storyboard P., Flying Lotus a mnoho dalších.



18. března
BoyBand
Jistě jich znáte mnoho a některé občas i rapovaly, tohle ale není žádný devadesátkový boy band. Tvoří ho sice pohlední hoši, ale jsou jen dva – Boy Wonder a Idea – a rapují doopravdy. Nový československý projekt pod labelem Ty Nikdy vydá první desku v dubnu, v Krutonu uslyšíte ukázky již v březnu. Pro tuto klukovskou relaci jsem dala dohromady speciální boy band ve složení: Idea, Boy Wonder, producent FNTM, DJ a designer Zerwox a designer i specialista na rapové úchylky a vlnění Radek Sidun.

25. března
Serengeti
Umíte se potápět ve vlastní duši? Možná vám dá návod chicagský Serengeti. Osobitý básník, rapper-vypravěč, který na sebe bere nejrůznější role a prozkoumává nízké i vysoké intelektuální i emocionální úrovně. Jednou ho můžete slyšet jako melancholického básníka, jindy jako rozeřvaného kamioňáka s kšiltovkou a knírem. Na každé desce objevíte něco nového i hudebně, Serengeti většinou spolupracoval s kolektivem Anticon, na poslední desce Saal spolupracoval s německým Sicker Manem.



autor: Mary C
Spustit audio