Hanácká vesnička Odrlice leží na staré cestě z Olomouce do Prahy

25. duben 2018

Odrlice jsou typickou hanáckou vesničkou, která má podivuhodnou historii. Ta sahá až do 13. století a podle archeologů dost možná ještě dále.

Pravěk zdejší krajiny je spojen s mnoha kulturami, které se usazovaly a zase mizely v běhu staletí na území dnešní obce. Asi největší nález potvrzující pravěké osídlení obce a okolí se podařil nedaleko Odrlického lesa, kde byly vykopány žárové hroby s krásnou keramikou. Starší záznamy pak uvádějí dokonce nález odrlického pokladu. Nádoba plná mincí prý byla objevena na konci 19. století v domě s číslem popisným 19, nedaleko dnešní kaple. Kdo a proč si sem mince uložil, už nevíme. Je možné, že se jednalo o úschovu rodinného majetku v dobách válečných či jakési uschování peněz před dlouhou cestou.

Památná lípa při vjezdu do obce

Historie samotných Odrlic je ovšem také letitá. Už v roce 1236 je obec zmíněna jako součást majetku olomouckého kapitulního kostela. Záznam mluví o tom, že tehdy olomoučtí župní úředníci přepadli dvorního kaplana krále Václava I. Řehoře. Ten zde vyjednával doprovod pro krále při jeho návštěvě Olomouce. Tato informace je o to pozoruhodnější, že potvrzuje, že již tehdy vedla přes Odrlice jakási cesta mířící z Olomouce do Prahy.

Jako každé církevní zboží byly i Odrlice spravovány many. Jedním z nejstarších byl jakýsi vladyka Pešek. Ten se původně psal po Pateříně, ale kolem roku 1370 se usadil v Odrlicích. Máme o něm však ještě jednu zprávu, a to z roku 1375, kdy byl stíhán pro blíže nespecifikovanou vraždu.

Novorománský kostelík sv. Cyrila a Metoděje

Zajímavou osobou z dějin obce, o které však vůbec nevím, zda s její historií souvisí, byl Václav z Udrlicz (tak se totiž ve svých počátcích obec jmenovala). V roce 1346 byl papežem jmenován olomouckým kanovníkem.

Správci církevního majetku v obci se později střídali. Odrlice byly zemědělskou vesnicí, v níž po třicetileté válce žilo kolem dvanácti usedlých rodin. Do kostela docházeli místní lidé do Choliny a škola byla až do roku 1874 tamtéž. Toho roku byla zřízena samostatná škola odrlická. Od roku 1773 byla v Odrlicích kaple zasvěcená Panně Marii. Uvádí se, že již tehdy měla hodiny a zvon. V roce 1838 byla vystavěna nová kaple a v roce 1902 byl postaven kostelík zasvěcený sv. Cyrilu a Metoději.

Unikátní sušárna chmele v Odrlicích

Kromě těchto památek je v obci také stará sušárna chmele, kterou jsem už s rozhlasovou pohlednicí navštívil, a také pozoruhodný kříž u prastarého stromu mezi Odrlicemi a Cholinou. Je zajímavé projet se tudy třeba na kole a uvědomit si, že stejnou cestou už před téměř 800 lety putoval i český král.

autor: kbz
Spustit audio