‘Hanácké moře‘ slaví dvacet let. Na Dlouhé Stráně jezdí turisté z celého světa

20. červen 2016

Mladice v nejlepších letech.Tak o přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně na Šumpersku mluví její provozovatelé. Elektrickou energii vyrábí i spotřebovává už dvacet let.

Téměř stejně dlouhou dobu přitom vznikala. Unikátní pojistka pro nedostatek elektrické energie leží v srdci Jeseníků. Neslouží jen energetikům. Oblíbili si ji taky turisté.

„Myslím si, že to posílilo turistický ruch. Jezdí tam zájezdy. Myslím si, že je to dobré,“ říká paní Anastasia, která žije v Loučné nad Desnou nedaleko Dlouhých Strání desítky let.

Dodnes si má v živé paměti, jak se elektrárna před dvaceti lety stavěla: „Děcka byly malé. Nebyly tady chodníky, náklaďáky jezdily nahoru, takže to bylo docela husté.“

Stavba elektrárny začala v roce 1978. Starosta Jaroslav Sembdner zvolený za ODS vzpomíná, že proti ní tehdy - v době tvrdé totality - obyvatelé příliš neprotestovali: „Lidi si mohli něco myslet, ale nahlas to říkat nemohli. Počátky té stavby se setkávaly s různými názory, že to bude hyzdit krajinu, že to bude špatné. Potom se ukázalo, že ta samotná přehrada horám nijak neublížila, ba právě naopak.“

Stavba elektrárny trvala osmnáct let. Veškeré technologie jsou ukryté pod zemí.

Dlouhé Stráně - provoz elektrárny

„Výstavba byla náročná. Nebyl dostatek financí, takže objemy, které byly plánované, nebylo možné uskutečnit, takže se musely natáhnout na více roků. Stále se pokračovalo v té výstavbě, což bylo dobře. Byly tady totiž myšlenky, že by se to zakonzervovalo a to si myslím, že by byl problém, že už by se to nikdy nedalo do pohybu,“ říká technik Jiří Švéda.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně má za úkol vyrovnávat výkyvy v dodávkách elektřiny. Například z větrných a fotovoltaických elektráren.

„Svítí, fouká – vyrábíme na plno. Nesvítí, nefouká – nevyrábíme nic. Jsou hrozně velké výkyvy ve výkonu elektrické energie a je potřeba to něčím vyrovnávat,“ popisuje Švéda.

Dlouhé Stráně - tunel do elektrárny

Horní a dolní nádrž dělí výškový rozdíl více než půl kilometru. Přečerpávací elektrárna tak funguje jako obrovský akumulátor energie.

„My v noci pouštíme čerpadla. Čerpáme vodu z dolní nádrže do horní a tím odebíráme elektrickou energii ze sítě. Ráno v šest hodin lidé vstávají, továrny začínají vyrábět a spotřeba elektrické energie narůstá. Tento nedostatek dodáváme do sítě tím, že z horní nádrže pouštíme vodu do dolní a přes turbíny vyrábíme chybějící energii,“ vysvětluje její vedoucí Vítězslav Chmelař.

Dlouhé Stráně navštíví každý rok až 70 000 turistů. Okolo horní nádrže vede inlajnový okruh, dostat se k ní dá i lanovkou.

„Tak jak říkají někteří návštěvníci možná s nadsázkou, „hanácké moře“ sem lidi táhne. Máme tady návštěvníky ze zámoří, z Ameriky, z Nového Zélandu. I oni přijíždí s povědomostí o tom, že elektrárnu někde na fotografii viděli,“dodává ředitel přilehlého sportovního areálu v Koutech nad Desnou Petr Marek.

Horní nádrž připomíná obrovské zrcadlo
autor: mot
Spustit audio