Hanácké tradice a věci našich předků, skot, drůbež a robot, procházka hanáckou farmou a skanzenem

7. duben 2019

Štětovice jsou dnes součástí Vrbátek, obce mezi Prostějovem a Olomoucí. Farmaří tu s rodinou Zlata Ronzová Mádrová. „Zemědělství byla jasná volba,“ říká.

Z expozice ve skanzenu

„Celá moje rodina se zabývala zemědělstvím a já jsem se na soukromé hospodaření vrhla před pěti lety a začínala jsem úplně znovu, protože farma byla před tím opuštěná,“ dodává farmářka uprostřed prostranství mezi přístřešky s kravami, kterým právě stroj zapřažený za traktor servíruje do žlabu krmivo. Dozvídáme se, že celkem tu mají asi 140 zvířat hovězího dobytka, z toho asi 60 dojnic. 

Krávy

Kromě běžného krmiva dostávají krávy lahůdky u dojicího automatu, který pomocí čipu v obojku rozeznává jednotlivá zvířata. Když je jí libo, kráva sama místo navštíví, stroj jí odměří individuální dávku směsi a pak pomocí paprsků zaměří struky, přisaje se a odčerpá mléko. To na farmě dále zpracovávají v malé mlékárně, ale i prodávají drobným odběratelům i podnikům.

Dojicí automat

Farma je také otevřena veřejnosti, děti se tu při návštěvách s rodiči, nebo na školních exkurzích mohou setkat se zvířaty. Za tím účelem tu chovají ovce, kozy, vidíme králíky, drůbež i na Hané neobvyklého osla.

Osel Jožin

Část starého gruntu, ve kterém manželé farmáři bydlí, slouží také jako skanzen s expozicí rozličných věcí, které používali předkové. Ve vratech statku nás vítají dva veselí bernští salašničtí psi, vidíme koně a dalšího kozla.

Příprava sýra

„Pokud nevíme, z čeho pocházíme, kde je náš domov, těžko můžeme pochopit něco nového,  jiného a poznávat krásy ostatního světa, když si nevážíme toho, co máme za humny,“ říká Zlata Ronzová Mádrová, průvodkyně kouskem Hané v pořadu, který si můžete poslechnout prostřednictvím odkazu v článku.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio