Hanácký skanzen upadá, stěžují si v Příkazech. Ministerstvo chce správu státních skanzenů sjednotit

20. duben 2018

Obec Příkazy kritizuje správu tamního Hanáckého skanzenu. Lidé si podle starosty stěžují na neposečenou trávu, zaprášené exponáty i špatné průvodce. Vedení obce chtělo soubor lidových staveb převzít od památkářů, vložilo se ale do toho ministerstvo kultury, které chce správu skanzenů sjednotit.

„Byl tam lepší organizátor, bylo tam víc akcí. Teď je to tam, zdá se mi, mrtvé,“ myslí si příkazský rodák Oldřich Kvapil. Podle paní Jany už se stalo, že se domluvená výprava do skanzenu nedostala: „Jednou přijela nějaká škola a skanzen byl zavřený.“

S nezávislým starostou Jaroslavem Sívkem jsme na nádvoří skanzenu. „Tady to konečně vyklidili, tady je nějaká expozice strojů a je v ní totální nepořádek. Ta mlátička je tam už 10 let. My jako obec jsme bohužel takovým hromosvodem. Když jsou návštěvníci skanzenu nespokojení, tak nám volají,“ komentuje. Památku tvoří stará hanácká usedlost. „A tady ty špaletové stodoly někdy z roku 1850,“ dodává Sívek.

Typické špaletové stodoly v Hanáckém skanzenu v Příkazech

Starosta už dostal řadu stížností od místních obyvatel i návštěvníků skanzenu. „Stěžují si, že jsou expozice špatně vedené, že jsou zaprášené, že je tady neposekaná tráva, nefunguje tu dobře občerstvení a občas i průvodcovská služba,“ vypočítává.

Převod na obec by byl zdlouhavý

Kastelán Vilém Švec se ke kritice vyjadřovat nechce. Obec se obrátila na Národní památkový ústav (NPÚ), aby se o soubor staveb lidové architektury mohla starat sama. Podle náměstka ředitele kroměřížské správy NPÚ Petra Šubíka takový převod není jednoduchý. Skanzen by pro památkáře totiž musel být nepotřebný. „Pak to přejde na úřad ve věcech majetkových státu, ten to nabídne všem státním organizacím a teprve pokud nikdo nemá zájem, tak se to může úplatně nebo bezúplatně převést,“ popisuje Šubík.

Ministerstvo kultury má ale s příkazským areálem jiný záměr. Náměstek ministra Vlastislav Ouroda Českému rozhlasu potvrdil, že plánuje skanzen převést pod Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Teď jsme ve fázi, kdy se řeší technické záležitosti převodu Mezinárodním památkovým ústavem a Valašským muzeem v přírodě,“ uvedl náměstek.

Vedení obce plán vítá. Kromě Příkaz by do konce roku měly pod rožnovskou správu přejít všechny státní skanzeny.

autor: mot
Spustit audio