Handa Gote a Wariot Ideal přebírají divadlo Alfred ve Dvoře. Co čekat od nového vedení?

21. září 2018

S odstupujícím ředitelem Ewanem McLarenem a novými šéfy ze souboru Handa Gote o změnách, které ve specifickém divadelním prostoru nastanou.

Alfred ve dvoře je divadlo ukryté v jedinečné budově, která připomíná starý železný fotoaparát, svérázný divadelní dům je včleněn do vnitrobloku holešovické ulice Františka Křížka. Už jednadvacet let poskytuje prostor divadelním projektům, které se nebojí experimentu, kombinují umělecké žánry a směry, neváhají spojit divadlo s výtvarnou instalací a používají nejnovější multimediální technologie.

Handa Gote přináší změnu…

Handa Gote: Divadlo jako experiment řeči, pohybu, zvuku a rukodělnosti

Handa Gote

Handa Gote research & development je výzkumný spolek, který od roku 2005 intenzivně zkoumá možnosti divadelního výrazu.

V polovině sezony odstupuje dosavadní programový ředitel Ewan McLaren, který se vždy snažil poskytovat hostujícím umělcům maximální svobodu: „Alfred ve dvoře byl a je k dispozici umělcům, kteří chtějí tvořit jinak a nevycházejí z dramatického textu. Jsou to tvůrci, kteří navazují na tradici inovace a často vycházejí z meziválečné avantgardy či z divadla 60. let. Dáváme jim čas, prostor a svobodu, aby mohli tvořit tak, jak chtějí – a pokud možno nezávisle.“ Na sklonku minulé sezóny bylo vypsáno výběrové řízení na nové vedení Alfreda ve dvoře, ve kterém zvítězily dva soubory, v Alfredu pravidelně účinkující – Handa Gote a Wariot Ideal.

… ale to podstatné zůstává

Čtěte takéRadiodokument: V návaznosti na divadelní představení souboru Handa Gote Veronika Švábová pátrá v dějinách vlastní rodiny

Tomáš Procházka z Handa Gote, který v lednu nastoupí na místo uměleckého ředitele Alfreda ve dvoře, mluví o změnách, které společně chtějí v divadle prosadit: „Rozhodli jsme se zrušit systém každoročních otevřených výzev, projekty budeme vybírat průběžně a základem dramaturgie budou práce našich dvou souborů. Jako třetí rezidenční soubor jsme pro rok 2019 vybrali Osm lidí. Nadále ale budeme hrát reprízy starších projektů a hostit umělce, kteří se v Alfredu dlouhodobě pravidelně objevují.“ Revoluce se podle něj konat nebude. "Alfred bude nadále místem, jehož hlavní produkce je založena na jiném divadle než na jakési alternativní činohře. To je a bude hlavní kritérium pro věci, které se tam budou hrát. Dál budeme uvádět divadlo vizuální, takové, které má specifickou hudebnost, které pracuje kreativně se scénografií,“ ujišťuje budoucí ředitel holešovického divadla.

Vedlejší aktivity

Bill Morrison: Zajímá mě, jaký vliv má na film čas. Někdy pátrám jako detektiv, někdy mám jen štěstí

03732250.jpeg

Legendy hororu jako Boris Karloff i neznámé figury ze zapomenutých dokumentů se potkávají s hvězdami současné hudby jako je Philip Glass nebo Jóhann Jóhannsson. Přinášíme rozhovor s Průhlednou bytostí MFDF Ji.hlava o experimentálním filmu, při kterém se rodí úžasné nové věci ze starých, zetlelých a odepsaných.

Alfred ve dvoře nabízí kromě divadelních představení také například festival Bazaar, který bude pokračovat i v dalších sezónách. Handa Gote rovněž plánují vrátit se k sérii nazvané Domácí úkoly, což je jakási hitparáda tanečního a pohybového divadla. „Ohledně těchto večerů jsme otevření k eventuální spolupráci se studenty z jednotlivých fakult AMU. Domácí úkoly kdysi založil tanečník Jan Beneš, který se takto zase ke spolupráci s Alfredem ve dvoře vrátí,“ říká Veronika Švábová. Na programu se také bude pravidelně objevovat večer pracovně nazvaný 8mm, 16mm. „Budou to večery milovníků opravdového filmového materiálu, založené na tzv. found footage, na materiálu, který lidi mají zapomenutý někde na půdách,“ upřesňuje Tomáš Procházka. Alfred ve dvoře se stále více stává součástí jakéhosi „art districtu“ na Praze 7. Dál bude spolupracovat se Studiem Alta, možná vznikne i bližší spolupráce s místními obyvateli. Počkejme si na výsledky.

Celé ArtCafé včetně hudebního výběru ve stylu world music, který připravil Petr Dorůžka, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.