Hanzelka a Zikmund jezdili špičkovým autem své doby, provází Muzeem Kopřivnice šéfkonstruktér Smolka

29. leden 2021

„Měl jsem oční vadu a řekli mi, že v životě nebudu řídit lokomotivu. Tak jsem se rozhodl, že ji budu alespoň kreslit,“ vzpomíná na začátek své profesní dráhy Radomír Smolka, technický ředitel a šéfkonstruktér Tatra TRAKS. Kromě schopností a zkušeností konstruktéra se v jeho osobě prolíná i zájem o historii kopřivnické automobilky. Smolka se také zúčastnil jako člen posádky dakarských závodů.

V pořadu Hovory vezme moderátora Ondřeje Kepku do světa slavné „jedenáctky“ či „osmičky“. Tato čísla neskrývají žádné velké tajemství: od začátku kopřivnické automobilky každý nový výrobek dostal stoupající číslo – ať už se jednalo o auto, drezínu nebo motor. V některých případech však do matematické řady zasáhla šťastná čísla slavných konstruktérů.

„Klasická osmička, to je auto, co s ním jezdili Hanzelka se Zikmundem. Je to auto, které já považuju za nejkrásnější. V té době to byl zážitek s ním jezdit. To bylo tehdy auto pro dálnice, opravdu svištělo. Já si myslím, že je to totální vrchol třicátých let a produkce osobních aut tady,“ říká Smolka.     

Přímo v kopřivnickém muzeu pořad připravil Ondřej Kepka, který se Radomíra Smolky nejprve zeptal, jak se to stalo, že se technicky zaměřený konstruktér začal zajímat o historii 19. a 20. století.

autoři: Ondřej Kepka , kac
Spustit audio

Související