Hardrockový Penzistor srší na koncertech energií a dobrou náladou

31. květen 2017

Dědkové Jiřin, Jaryn, Trucin a Bobin dali před pěti lety dohromady začínající kapelu s příznačným názvem Penzistor. S mladistvým elánem se pustili do skládání vlastních písniček, ve kterých se dokonale mísí hardrock se zpěvnými refrény.

Ona stylizace do dědkovských rolí přišla hned u zrodu. „Nic jsme si nenalhávali. Prostě jsme nebyli nejmladší. Když padl název Penzistor, bylo vše dané. Naše fanynky tak máme připraveny na to, jak budeme vypadat za deset let,“ usmívá se Jiřin.

Od začátku svého fungování kapela sází na autorský repertoár. Po debutovém CD, které postupně nafukovalo o další a další bonusy, Penzistor otevřel v závěru loňského roku novou kapitolu čtyř písničkovým EP Mládí v řiti… .

Muzikanti z kapely se vyhráli v celé řadě úspěšných rock-metalových uskupeních. Jak sami říkají, dnes už je super se ráno probudit a všechno ostatní je příjemný bonus. Image dědků jim rozhodně nebere energii a výzev přibývajících křížků se nebojí, jak dokazuje třeba nedávno napsaná písnička Padesát.

Penzistor na koncertech je především dobrá muzika a zábava. „Sluší nám velká pódia, potřebuju rozlet. No ale snad to v těch menších prostorech u vás nějak zvládnu,“ věří zpěvák Dědek Jiřin.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.