Hartíkov možná založili imigranti z Tyrol. Důkazy však pro to chybí

26. duben 2019

Hartíkov, je malá vesnička na kopcích Hrubého lesa mezi Bušínem a Rudou nad Moravou. Patří k oněm horským osadám, kde kdysi bývaly chaloupky zaváté sněhem a místní obyvatele, spíše než chudá půda, živilo domácí předení a další práce.

Už cesta do Hartíkova nabízí zejména pro cyklisty docela slušný sportovní výkon

Dnes je Hartíkov místní částí Bušína. Obě obce od sebe podle mapy leží jen kousek, ve skutečnosti, když se sem vydáte z mateřské obce, nejprve zamíříte do hluboce zařezaného údolí Bušínského potoka, pak, asi po kilometru odbočíte vpravo, přejdete potok a po silničce začneme stoupat do samotné obce. Z nadmořské výšky 390 metrů musí cesta na dalším kilometru vystoupat sto výškových metrů, a tak se není co divit, že se silnička klikatí jako had a místy se zařezává do skalních výstupů zdejších hor. Když cesta opustí les, přivítá vás horská louka a za ní vesnička jako namalovaná. Staré horské dřevěnice, stejně jako pár zděných domků, to vše v malebném dolíku na konci cesty s krásným výhledem na nedaleké Jakubovice i na kopce nad vesnicí nenechají nikoho, kdo má rád moravskou krajinu chladným.

Kaple v Hartíkově je novou stavbou

Přitom byl Hartíkov založen už v poměrně dávné minulosti. V roce 1397 je v listinných pramenech obec jmenována, a to jako malá ves přináležející k panství se sídlem v Rudě nad Moravou. Jejím zakladatelem byl jakýsi Hetvík. Jeho jméno je patrně zkomolené, neboť původní název obce zněl také Hartvíkov, což by odpovídalo tomu, že se jedná o ves lidí Hartwigových. Německy se obci říkávalo Hackelsdorf.

Celkový pohled na Hartíkov od Jakubovic

 Mimochodem, svou první zmínkou je Hartíkov starší, než jeho současná mateřská obec, i když i ta patrně v té době již existovala. Některé starší prameny mluví o tom, že zakladateli obce byli Němci přicházející sem z Tyrol, ale důkazy pro to chybí. Obec byla vždy českou osadou a patřila tak k nejseverněji položeným českým obcím někdejšího Zábřežska.

První zprávy o počtu obyvatel hovoří o osmi usedlých rodinách. V roce 1834 měla obec 207 obyvatel a to bylo asi maximum, kterého obec dosáhla. Pak už počet usedlých klesal a při posledním sčítání, kdy byl Hartíkov sčítán samostatně, v roce 1970, zde žilo jen 36 lidí. Podobně na tom je Hartíkov i dnes. Přes tento nepříznivý demografický vývoj zde v roce 1910 vznikla obecná škola, která fungovala až do konce 40. let.  Byla to i pro učitele zapomenutá varta. Ze vzpomínek někdejšího učitele Ferdinanda Nimmrichtera, který sem nastoupil i se svou rodinou v roce 1935, chyběla ve škole okna, a když přišel podzim, byla v učitelském bytě zima, že zamrzala voda v kbelíku.  

Jak už bylo řečeno, chudé zemědělství nemohlo místní obyvatele uživit. Na řadu tak přicházelo domácí předení lnu a tkaní plátna, ale i další domácí výroby jakými byla výroba kartáčů, košťat, dřevěných násad a nářadí či obšívání nitěných knoflíků.

Někdejší škola byla pro učitele, kteří sem ve třicátých letech přicházeli ztracenou vartou

Na památky je Hartíkov poměrně chudý. Najdeme zde několik křížů a v roce 2009 krásně opravenou kapličku. Hartíkov má také nádherné okolí s dalekými výhledy, na které lze dojít po značených turistických trasách vedoucích do Rudy nad Moravou a do kopců Hrubého lesa.

Místní se o domy v obci docela starají. Většina jich ale slouží jen k rekreaci

V Hartíkově se vyprávěla také zvláštní pověst o malíři Ambrožovi, který se prý usadil v rokli pod vesnicí. Měl to být syn rychtáře, který se snažil v chaloupce v údolí namalovat obraz, na kterém by byl Kristus v nebi, a také Ďábel v pekle. Se svou prací byl ale nespokojen a co namaloval, to hned zničil. Až jednou měl namalovat oltářní obraz do Jakubovic a navštívil jej tajemný muž, který mu řekl, že nemůže malovat něco, co neviděl, a že za něj obraz namaluje. Tak se i stalo, ale když mu obraz přinesl a malíř uviděl milost vyzařující ze Spasitele a hrůzu z Ďábla, neudržel se a vykřikl v rozporu s ujednáním s tajemným cizincem „Ježíši Kriste!“ Cizinec i obraz zmizeli a malíř raději přestal s marnou snahou o namalování dvou tak rozdílných motivů na jedno plátno. Vyšší moc si to nepřála. Odešel do kláštera v Králíkách, kde svá léta dožil a jeho obrazy tam prý v ambitech dodnes můžeme najít.

autor: kbz
Spustit audio