Hasiči i odborné firmy častěji vyjíždějí k vosím hnízdům nebo včelím rojům

21. červen 2015

Včely, vosy i sršni zaměstnávají hasiče a odborné firmy v Olomouckém kraji. S nástupem letních měsíců jde i o několik výjezdů týdně.

Bodavý hmyz se často usídlí pod fasádami domů, jindy ohrožuje třeba návštěvníky koupaliště. Ne vždy ale lidem pomohou hasiči. Ti na místo vyjíždí pouze v případě, že jde o veřejné ohrožení.

„Za týden řešíme zhruba čtyři pět případů, že se ozvou nebo předají kontakt hasiči. Co se týká těch zásahů, lidé často volají kvůli včelímu roji nebo, že se jim někde udělalo velké vosí hnízdo nebo také sršní hnízdo. Pohybuje se to podle složitosti, dálky, času a spotřebovaného materiálu od 1500 do 4000 korun,“ říká Karel Netopil z olomoucké firmy, která se likvidací hmyzu zabývá.

Není podle něj výjimkou, že lidé hasiče zbytečně volají na soukromé zahrady, kde se jim usídlil roj včel. Kdyby si včelstva nevšímali, po pár dnech by podle něj uletělo.

„Je škoda likvidovat užitečné sršně, kteří hubí komáry, larvy, housenky a podobně. Agresivní bývají vosy, které, když je člověk vyprovokuje, tak dokážou člověka pobodat. Co se týká včelích rojů, tak pokud si jich vyloženě člověk nevšímá, tak ani včely si nevšímají jeho,“ dodává Netopil.

Právě vosy podle něj mohou způsobit největší problém A to i na majetku. Pokud si hnízdo postaví třeba uvnitř střechy, dokáží rozkousat i dřevo. Bodavý hmyz likvidují i hasiči, vyjíždí ale pouze k případům, při kterých je v ohrožení lidský život.

„Hasiči vyjíždějí k situacím, kde je to třeba na veřejném prostranství. Je zde možnost, že zde může být alergik , kterého když píchne včela nebo vosa, tak u něj může dojít k nějakým zdravotním komplikacím. Po vyhodnocení operátorem na lince 112 hasiči vyjíždějí. Provedou odstranění odřezáním, sundáním, vložením do igelitového pytle a potom pomocí nějakých chemických přípravků dochází ke zlikvidování toho hmyzu,“ vysvětluje mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„Kolik ten výjezd může stát, je individuální. Nicméně je pravidlem, že je to v řádu desetitisíců. Pokud vyjedeme na likvidaci nějakého hmyzu, který mohli lidé zlikvidovat sami nebo si mohli přivolat firmu, můžeme být odjetí, může dojít k nějaké vážné dopravní nehodě a ta ztráta na lidských životech je samozřejmě jiná než v penězích a nedá se vyčíslit,“ dodává Hošák s tím, že operátor odkazuje volající právě na odborné firmy.

autor: tas
Spustit audio