Hasiči nacvičovali zásah u nehody, při které se do řeky dostaly desetitisíce litrů oleje

23. září 2015

Hasiči vyjíždí. Dostali informaci, že na mostě v Hranicích leží převrácená cisterna a v ní dva zranění lidé. Do vody navíc uniká nebezpečná látka. Cvičení Bečva 2015 začalo právě včera a zapojily se do něj postupně všechny složky Integrovaného záchranného systému.

„V Hranicích to začalo samozřejmě vyprošťováním zraněných osob z toho nákladního automobilu a zajištěním úniku nebezpečné látky v cisterně,“ vysvětluje velitel zásahu Arnošt lenoch. Zapojit se nakonec musí celkem 11 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

„Účelem cvičení bylo nacvičit si celou zásahovou činnost pro případ podobných událostí. Ty samozřejmě nejsou každodenním chlebem hasičů, ale mohou se vyskytnout a my se k tomu musíme nějakým způsobem připravit a postavit,“ popisuje velitel. Hasiči musí postavit norné stěny v Oseku nad Bečvou a v Přerově.

Natáhnout je musí přes celý tok Bečvy, aby se 40 tisíc litrů lehkého topného oleje nedostalo po proudu dál. Někteří musí do vody. Do cvičení se zapojily všechny složky záchranného integrovaného systému.

Cvičení Bečva 2015

„Co se týká havárií jako takových, tak ty jsou poměrně časté. Svým způsobem můžeme být rádi, že se ropné látky chovají tak, jak se chovají, to znamená, že plují po hladině. Proto jsme schopni je zachytávat pomocí norných stěn a sorbentů,“ vysvětluje Jiří Zedníček z povodí Moravy.

Pokud do vody uniknou jiné látky, jejich likvidace je podle něj mnohem obtížnější a dopad na přírodu může být katastrofální.

Cvičení Bečva 2015
autor: tas
Spustit audio