Hasiči odklízí sutiny po výbuchu v Mostkovicích. Poškozený dům bude nutné podle statika strhnout

23. září 2018

Vyšetřovatelé hasičů spolu s policisty nadále zjišťují příčinu sobotního výbuchu rodinného domu v Mostkovicích na Prostějovsku. Statik rozhodl, že poškozený dům bude nutné strhnout. Při tragédii, kterou s největší pravděpodobností způsobil výbuch plynu, zemřel jeden člověk a dva lidé skončili se zraněními v nemocnici.

Exploze poničila i několik domů v okolí. „Okolní domy už jsou zkontrolované, čtyři domy nebyly v pořádku,“ uvedla serveru iROZHLAS.cz mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Zdali bude zapotřebí strhnout i některé z nich, bude podle mluvčí jasné až po demolici zbytků domu, který zničil výbuch. Mají například rozbitá okna a poškozenou střešní krytinu. Hasiči u vybraných domů už v sobotu dokončili provizorní zakrytí střech plachtami.

Sutiny domu v Mostkovicích prohledal kynolog se psem, poškozeno je i několik domů v okolí

Podle Hacsikové tak majitelé museli vyhledat náhradní ubytování. Někteří z nich podle mluvčí využili nabídku města Prostějova, které jim poskytlo byt. Ulice Na Valše, kde se exploze stala, zůstává nadále uzavřena.

Podle starosty Jaroslava Pešky (Šance pro obec), který kandiduje v říjnových komunálních volbách, se mohou lidé, kteří byli evakuováni, obrátit s prosbou o náhradní ubytování na obec.

„Ozvali se nám starostové okolních obcí, kteří nabídli pomoc. Náhradní ubytování jsme zajistili v Seloutkách, kde jsou volné byty připravené k nastěhování. Nabídku ale zatím nikdo nevyužil, lidé šli ke svým rodinám,“ řekl Peška.

Škoda bude vysoká

Hasičtí vyšetřovatelé spolu s policisty podle mluvčí hasičů prochází poškozený dům a zjišťují, co stálo za příčinou exploze. Na jejich bezpečnost dohlíží speciální čidlo, které je nainstalováno na štítové zdi poškozeného domu.

Krajská policejní mluvčí Marie Šafářová současně uvedla, že se dá očekávat, že způsobená škoda bude vysoká. Vyčíslena však zatím nebyla.

V Mostkovicích na Prostějovsku vybuchl v sobotu po poledni plyn v rodinném domě

Do Mostkovic vyjížděly v sobotu po poledni všechny složky integrovaného záchranného systému. Uvnitř sutin domu, který se po výbuchu částečně zřítil, byl nalezen mrtvý člověk. Místo následně prohledávali kynologové se psy.

Pod sutinami nikoho dalšího nenašli. Z důvodu bezpečnosti byli dočasně evakuováni obyvatelé čtyř ulic, jednalo se o zhruba dvacítku domů. Poté, co objekty prohlédl statik, se většina evakuovaných mohla vrátit domů.

K odklízení sutin byli v sobotu přivoláni hasiči z Moravskoslezského kraje se speciální technikou. V práci pokračují také v neděli. Do odklízení hlavních sutin se však budou moci pustit až po dokončení vyšetřování.

zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související