Hasiči v Moravskoslezském kraji mají za sebou kvůli dešti 260 zásahů

19. červen 2020 23:14

Moravskoslezské hasiče stále zaměstnává odklízení následků silných dešťů. V regionu už mají za sebou přes 260 výjezdů. Situace se během odpoledne zklidnila, pršet má ale celý víkend.

Nejvíce hasiči zasahovali na Ostravsku a Novojičínsku. „Z lagun na zahradách a silnicích, sklepů, garáží čerpali vodu, vedle toho pročišťovali kanály a propustky, aby voda měla kudy odtékat. Odstraňovali také 20 spadlých stromů. Všechny zásahy se obešly bez zranění,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Čtěte také

Silné deště zvedly hladiny několika toků zejména na Novojičínsku. Jedním z nich je i řeka Jičínka. Její hladina během odpoledne klesla na první stupeň povodňové aktivity, i nadále ji ale sledují hydrologové.

„Bylo to tady zaplavené, voda tekla z kanálů. Teď už to kleslo tak o 40 čísel,“ ukazuje Pavel Kůděla, který zrovna u svého domu čistí odtokový kanál. Ráno mu přívalová vlna z řeky Jičínky vyplavila sklep. Teď už ale voda opadá.

„Na první stupeň povodňové aktivity se také dostala řeka Jičínka v Novém Jičíně. Můžeme tedy říci, že povodňové stavy se vyskytly na beskydské straně povodí,“ potvrzuje mluvčí povodí Odry Šárka Vlčková.

I nadále jsou ale lidé třeba v Životicích u Nového Jičína ve střehu a staví k vratům svých pozemků pytle s pískem.

Spustit audio

Související