Hasiči v Přerově pomáhají se stěhováním knih. Prostor čítárny v Přikrylově vile ale pořád bude malý

14. duben 2022

Ze skladu městské knihovny v Přikrylově vile v Přerově postupně mizí knižní svazky. Její pracovnice je společně s dobrovolnými hasiči postupně odváží do nových prostor, které knihovna získala od radnice. Uvolněné přízemí historické vily bude nově sloužit jako čítárna a relaxační zóna.

V první fázi knihovnice ke stěhování přichystaly na 220 přepravek je v nich více než 7 tisíc knih. Hasičům je postupně vydává je Jitka Štiborová. „Určitě každou pomoc oceníme. Jde jim to docela rychle,“ usmívá se Štiborová.

Přestěhováním skladu z přízemí Přikrylovy vily se oddělení pro dospělé zvětší zhruba o třetinu na 80 čtverečních metrů. Podle ředitelky Edity Hausnerové je zoufale málo a i tak prý zůstává  jednou z nejmenších knihoven v okrese.

Hašici pomáhají se stěhováním knih přerovské městské knihovny

„Pořád budeme patřit mezi ty knihovny, které mají metry čtverečné výrazně omezené oproti tomu, co dneska říká standard pro evropskou knihovnu v 21. století,“ zmiňuje Hausnerová.

Vedení města slibuje čtenářům novou knihovnu už několik volebních období. Její stavba nechybí ani v aktuálním programovém prohlášení rady města. Připomíná Petr Kouba náměstek primátora volený za ODS.

Hašici pomáhají se stěhováním knih přerovské městské knihovny

„Své sliby myslíme vážně, budeme se voličům zodpovídat. Na konci volebního období řekneme, kde bude stát nová knihovna. V současné době finišujeme s výběrem místa,“ uvádí Kouba.

Kouba je vedoucím pracovní skupiny, která stavbu knihovny připravuje.  V současné době jsou podle něj navrhnuté tři varianty. Novostavba v prostoru Na Marku, přebudování objektu v Palackého ulici číslo 19 anebo přístavba ke kinu Hvězda. „My jsme neslíbili, že to postavíme. Naším cílem je definitivně říct, kde by knihovna měla stát a zajistit financování,“ plánuje náměstek primátora Petr Kouba.

autor: kra
Spustit audio

Související