Hasičina je moje srdeční záležitost, říká nositelka ceny Křesadlo 2018 Lenka Trnková

Cenu Křesadlo pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci, dostala dobrovolná hasička z Náměště na Hané Lenka Trnková za práci s mládeží, které se věnuje přes 30 let.

Mezi dobrovolné hasiče vstoupila v devíti letech. „Měly jsme hodně dobré dívčí družstvo, porážely jsme na krajských soutěžích i kluky,“ vzpomíná a zdůrazňuje, že hasičina není jen o hraní si. „Je to sport na vysoké úrovni. Musíme mít dobrou kondici, proto hodně trénujeme. Běháme štafety, překonáváme překážky,“ vyjmenovává Lenka Trnková.

Předání Křesadla

 V Náměšti na Hané má na starosti mládež. Začínala jako instruktorka, mnoho let už je vedoucí. S dětmi trénuje, připravuje pro ně volnočasové aktivity, jezdí s nimi na soutěže. Je také vedoucí rady mládeže celého olomouckého okresu.

Předání Křesadla

 Lenka Trnková je pyšná na to, že Náměšť na Hané patří mezi sbory s nejsilnější členskou základnou okresu Olomouc. Momentálně opravují zbrojnici. Trénovat jezdí na bývalé koupaliště. „Je to trochu problém, když chci cvičit s dětmi požární útok s vodou, musím se domluvit s chlapama, aby nám přišli pomoct.“

Vyhlášení Ligy MH v PÚ 2018 okresu Olomouc

 Jsi-li hasičským dobrovolníkem, buď jím celou duší a celým tělem, nemáš-li dobré vůle, nejsi dobrovolníkem a jsi dobré věci na obtíž – píše se v Hasičském desateru, které najdete na stránkách Sboru dobrovolných hasičů Náměšť na Hané. Lenka Trnková tento bod bohatě naplňuje.

Kolektiv MH Náměšť na Hané - noční soutěž v Dolanech
autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.