Hasičská zbrojnice, hospoda nebo fotbalové šatny. Lidé budou volit i na netradičních místech

23. září 2022 12:55

V pátek a v sobotu budou lidé vybírat budoucí městské a obecní zastupitele a někde i nové senátory. Své volební lístky většinou ponesou do místností na obecních úřadech nebo třeba ve školách. Najdou se ale i méně tradiční místa.

Andrea Hnilicová předsedá volební komisi ve Vésce. Právě odemyká dveře fotbalových kabin u místního hřiště. Nad nimi už je připevněná cedule s nápisem volební místnost. „Normálně se tady hraje fotbal, ale teď nám byly šatny propůjčeny k volbám,“ uvádí Hnilicová.

V minulosti obyvatelé Vésky chodili volit do místního domova seniorů. Už v létě ale vedení obce rozhodlo, že letošní volby raději přesune právě do fotbalových kabin. „Vzhledem ke koronaviru jsme se rozhodli pro tuto alternativu, abychom naše staroušky chránili a nevystavovali je nějakému nebezpečí,“ vysvětluje Hnilicová.

Místnost je vyklizená a pracovníci obecního úřadu už sem přivezli část vybavení. „Na pravé straně jsou vývěsky s kandidáty, jsou tu už připravené i stoly. Trošku se to tady doladí, aby to bylo pěkné a podle zákona. Vlajka už nám tady visí, ještě samozřejmě doplníme znak,“ dodává předsedkyně volební komise.

Volí se také v penzionu nebo předsálí kina

Ve Vésce ještě dozdobí místnost květinami a pak už můžou přijít voliči. Véska není jediným místem v kraji, kde lidé s hlasovacím lístkem zamíří jinam než na úřad. V řadě obcí volí například v hasičských zbrojnicích, v Kapli na Protějovsku zamíří do hospody stejně jako na Rejvízu, kde bude volební urna v tamním penzionu. Ve zlatých Horách pak udělali jednu volební místnost i z předsálí kina.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související