Havárie vody znemožnila dětem nástup do mateřské školy v Jiráskově ulici v Jeseníku

4. září 2019

Místo dětí vysoušeče. Nový školní rok nezačal pro mateřskou školu v Jiráskově ulici v Jeseníku zrovna příznivě. Kvůli havárii vody muselo vedení školky hledat pro děti náhradní zázemí.

Namísto dětského smíchu slyším jen monotónní vrčení vysoušeče. Ve vytopených třídách mateřinky jedou naplno. „Když jsme přišly ráno v sedm hodin, tak tady pršelo. Vytrhaly se koberce a zjistili jsme, že je nafouklá podlaha z parket. Taková hadička nám to způsobila,“ ukazuje ředitelka zařízení Stanislava Romanová. Havárii zavinila prasklá hadička u záchodu. A způsobila asi milionovou škodu. Až třídy vyschnou, vrhnou se do práce řemeslníci. Musí mimo jiné vytrhat parkety, nahodit omítku, vymalovat.

Stanislava Romanová věří, že se děti vrátí do školy v listopadu. Půlka je zatím v mateřince v Dittersdorfově ulici a druhá ve středisku volného času Duha.

„Jsme rozděleni do skupinek, protože tady jsou jen tři místnosti,“ popisuje mi zázemí v Duze jedna z učitelek Věra Zavacká. První dny byly pro všechny trochu hektické, ale nezbývá jim prý nic jiného, než se s aktuální situací poprat.

Na změnu si rychle zvykají děti i rodiče. Solidarita kolegů z jiných zařízení i samotných rodičů celý tým velmi mile překvapila. „Všichni rodiče, se kterými komunikuji nabídli pomoc,“ uzavírá ředitelka.

V Duze ale mohou být děti pouze měsíc. Dokud nezahájí svůj vlastní provoz. Ředitelka vytopené školky Stanislava Romanová proto usilovně hledá náhradní zázemí pro děti na další měsíc.

autor: aja
Spustit audio