Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil vypovídal na policii

25. listopad 2015

Sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil opět vypovídal na policii. Poprvé si mohl poslechnout odposlechy, které ho podle vyšetřovatelů usvědčují z podplácení.

Rozbořil je naopak přesvědčený, že je nevinný. Hejtman Jiří Rozbořil patří k čtveřici obviněných v kauze Vidkun. Spolu s ním čelí trestnímu stíhání také další dva vysoce postavení policisté z Olomouce a podnikatel Ivan Kyselý.

13. říjen 2015 odstartoval v Česku kauzu Vidkun. Po domovních prohlídkách a prvních výsleších vyšetřovatel obvinil celkem 4 lidi. 3 z nich poslal do vazby. Na svobodě zůstal jen hejtman Jiří Rozbořil.

Teď poprvé od policejní razie vypovídal na policii. Přehráli mu odposlechy, ve kterých má údajně nabízet úplatek.

„Po více jak měsíci jsem konečně slyšel inkriminované odposlechy. Ty potvrdily to, co říkám od samého začátku, to znamená, že na mém prohlášení o mé nevině se do této chvíle nic nezměnilo,“ říká Rozbořil.

Stejný názor má i Rozbořilův právník Petr Konečný: „Já bych v tom korupci neviděl. Myslím si, že věty, která státní zastupitelstvo dříve hodnotilo jako závadové, přičemž ani jedna není jednoznačná, tak včera pan Rozbořil vysvětlil. To vysvětlení se mi zdálo srozumitelné a logické.“

Hejtman vzápětí po svém obvinění proti němu podal stížnost. O té ale ani po měsíci nebylo ještě rozhodnuto.

„Co si o tom myslet nevím. Neexistuje zákonná lhůta na řešení této situace. Doufám, že v brzké době tato stížnost Olomouc opustí a bude řešena tak, jak má být řešena,“ dodává Rozbořil.

Vyšetřovatel už vyslechnul desítky svědků. Policistů i politiků. Jak dlouho ale výslechy budou pokračovat nebo jestli dojde k rozšíření obvinění, nechce státní zástupce Petr Šereda zatím nijak komentovat: „V tuto chvíli nechceme vyšetřování této kauzy komentovat. Probíhá standardní vyšetřování.“

V kauze Vidkun detektivové kromě Rozbořila obvinili taky náměstka policejního ředitele Karla Kadlece. Šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje a vlivného podnikatele Ivana Kyselého. Zpovídat se mají hned z několika trestných činů. Stíhání vysoce postavených policejních důstojníků odstartovalo personální změny ve vedení policie hned v několika krajích Česka.

autor: kra
Spustit audio