Hejtmanství chce podpořit vesnické obchody. Na jejich provoz přispěje obcím až 100 tisíc korun

5. listopad 2018

Olomoucký kraj chce podpořit zachování vesnických obchodů s potravinami. Chystá nový dotační titul, ze kterého by měl od příštího roku vyplácet obcím se ztrátovými prodejnami příspěvky na jejich provoz. Dotace plánuje ve výši od 5 do 100 tisíc korun ročně.

Nezávislá starostka Prostějoviček Zdeňka Růžičková posunuje žebřík, který stojí hned za dveřmi prázdné prodejny potravin. „Malujeme. Je tu stavební ruch,“ komentuje.

„Býval tady vždycky obchod,“ dodává starostka. Obchod s potravinami připomíná už jen chladící pult, který zůstal stát uprostřed místnosti. „To je jediný pozůstatek, který nám tady zbyl, a po nějaké částečné renovaci ho budeme chtít ještě využít,“ říká Růžičková.

Obchod v Prostějovičkách nefunguje už dva roky. „Bývalý nájemce ukončil smlouvu a za celé dva roky se nám nepodařilo nikoho do obchodu sehnat,“ uvedla starostka obce.

To se teď ale změní. Obec chce prodejnu otevřít ještě do konce roku. Pomoci s provozem by v budoucnu mohl i Olomoucký kraj, který plánuje uhradit polovinu případné ztráty. Obec může dostat až 100 tisíc korun.

Služba hlavně pro starší obyvatele

„Pokud je provozovatel ve ztrátě, ta ztráta je odsouhlasená obecním úřadem, tak Olomoucký kraj připravuje dotační titul na to, aby od 5 do 100 tisíc korun přispěl právě na tyto ztráty,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO. Dotační program budou krajští zastupitelé schvalovat na svém zasedání v prosinci.

„Myslíme si, že to pomůže hlavně starším občanům, kteří nemají možnost zajíždět třeba do měst na větší nákupy. Mají šanci si nakoupit v obci ty své základní potřeby a ty hodně velké nákupy musejí zvládnout se svými rodinnými příslušníky jednou za čas,“ dodal hejtman.

Možnost nakoupit si přímo v Prostějovičkách vítá například paní Františka: „Dojíždět je obtížné, přece jenom to pečivo a základní potraviny by tady mohly být.“

Do obce zatím jen dvakrát týdně zajíždí pojízdná prodejna.

autor: tas
Spustit audio