Hejtmanství usiluje o zlepšení péče o nevyléčitelně nemocné a také spolupráce nemocnic s hospici

27. listopad 2018

Olomoucký kraj chce ulehčit život lidem, kteří trpí nevyléčitelnými chorobami. Zpracoval proto koncepci, která by měla zajistit větší spolupráci hospiců a nemocnic, ale také lepší dostupnost informací o možnostech takzvané paliativní péče.

„Je možné i ten závěr života prožívat v příjemném prostředí a s dobrými lidmi kolem sebe,“ věří olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Právě Arcidiecézní charita se velkou měrou podílela na koncepci péče o nevyléčitelně nemocné, kterou připravil Olomoucký kraj. Pracovníci Charity přispěli svými zkušenostmi třeba z fungování hospice na Svatém Kopečku u Olomouce. „V průměru umírá jeden člověk denně, takže za těch víc než deset let služby tohoto kamenného hospice je nasbíraná také spousta zkušeností,“ dodal arcibiskup.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka z hnutí ANO kraj plánuje podpořit všechny formy péče. „Tento koncept má postihnout veškeré typy paliativní péče v Olomouckém kraji. Chtěli bychom, aby v každém kraji byly všechny tyto typy, to znamená ambulantní paliativní péče, mobilní hospicová péče a kamenný hospic, to jest lůžková část,“ uvedl Okleštěk.

Nejvíce peněz investuje kraj do lůžkového oddělení v prostějovské nemocnici. „Pro rekonstrukci v nemocnici počítáme s částkou 26 milionů korun, pak dáváme 5,5 milionů do podpory poskytovatelů terénních služeb, také dáváme po 600 tisících na vzdělávání a po 400 tisících na další služby s tím spojené, edukační a podobně,“ vyjmenoval hejtman.

Za důležité považuje hejtmanství právě zaškolení lékařů, sester a sociálních pracovníků, aby se naučili mluvit s umírajícími i jejich příbuznými. „Myslím si, že je zásadní, aby člověk, který má před sebou poslední dny života, byl v prostředí, které je mu příjemné,“ uvedla Marie Marsová, předsedkyně představenstva společnosti Středomoravská nemocniční, která v Prostějově provozuje nemocnici.

O koncepci budou krajští zastupitelé jednat na svém prosincovém zasedání.

autor: tas
Spustit audio