Heliport olomoucké letecké záchranné služby zůstane na svém místě, vedení kraje kupuje potřebný pozemek

10. červen 2019

Vedení kraje definitivně zažehnalo hrozbu stěhování letecké záchranky z olomouckého Tabulového vrchu. Po několika letech se mu podařilo se dohodnout s holdingem Gemo na koupi pozemku pod částí heliportu letecké záchranky. Strategický kus půdy má zatím kraj od Gema pronajatý. Stávající nájemní smlouva je platná do konce měsíce. Bez další dohody, až už prodloužení pronájmu či změny vlastníka pozemku, by vrtulníky na heliportu nemohly přistávat.

„Podepsáno, uzavřeno,“ komentuje dohodu kraje s Gemem náměstek hejtmana Milan Klimeš z ANO. Úzký pás půdy pod částí heliportu dosud patřil holdingu, kraj ho měl jen v pronájmu. Několikrát prodloužená nájemní platí do 30. června. Pokud by nedošlo k dohodě, od července by vrtulníky záchranky nemohly přistávajíc plochu využívat. Na řešení situace se ale obě strany po několika letech domluvily.

Heliport letecké záchranky v Olomouci

„Částka byla stanovena odhadem oficiálního odhadce. Byla stanovena zhruba na 977 tisíc korun. Je to podle stanovených tabulek a odhadů, takže odpovídá všem běžným kompetencím,“ uvádí náměstek s tím, že dohodě předcházela změna v naváděcím systému pro vrtulníky. Úpravu směru jejich přistávání požadovalo Gemo, které staví poblíž letecké záchranky obytné domy. O úpravu naváděcího systému se postaral holding. Manažer firmy Petr Vykopal k tomu mailem Českému rozhlasu napsal: „Stavba byla řádně dokončena v souladu s platnou projektovou dokumentací. Byly zdárně ukončeny všechny revizní a provozní zkoušky. Závěrečná kontrolní prohlídka stavby proběhne 19. června tohoto roku, následně v řádu několika dnů bude v souladu s platnou legislativou vydán kolaudační souhlas.“

Ředitel záchranné služby Jan Weinberg už dříve Českému rozhlasu řekl, že změna fungování heliportu nijak neomezí. V čem konkrétně úpravy spočívaly, popisuje hejtmanův náměstek Milan Klimeš.

„Ta optimalizace byla rekonstrukce stávající přistávací dráhy, osvětlení, elektrické rozvody a dál vybudování kompletní nové přistávací plochy včetně speciálního osvětlení pro navigaci vrtulníků v době od soumraku do úsvitu. To znamená, že vrtulníky mohou přistávat i v noci,“ dodává náměstek s tím, že celou záležitost tímto vedení kraje považuje za uzavřenou.

autor: bas
Spustit audio