Hezčí vesnice. Ve Velkém Týnci dotují opravy fasád rodinných domů

29. září 2021

U několika rodinných domů v centru Velkého Týnce na Olomoucku stojí lešení. Jejich obyvatelé se pustili do oprav šedivých a oprýskaných fasád. Motivovalo je k tomu vedení samosprávy, které poprvé v historii vypsalo dotace na obnovu vizáže domů. Peníze zájemci můžou využít nejen na fasády, ale taky na opravy střech a oken.

Jeden ze zedníků právě opravuje fasádu domu týneckého rodáka vědce Antonína Klobouka. Do rekonstrukce oken a průčelí investuje majitel Pavel Skopalík. Získal na ni obecní dotaci. „Byl to takový impuls, který mě nastartoval. Jenom samostatná okna vyjdou na sto tisíc a dotace je padesát. Když vezmu stavvební materiál a práci, tak to vyjde přes dvě stě tisíc,“ počítá Skopalík.

Samospráva vyhlásila dotace na opravu fasád, ale v rámci jejich rekonstrukce také střech, oken či vstupních dveří vůbec poprvé. Týká se pouze domů postavených před rokem 1989. „Vyhlásili jsme takový vlastní dotační program, kterým jsme chtěli podpořit zkrášlení obce tak, abychom podpořili soukromé majitele domů, aby sta naše vesnička byla hezká,“ říká místostarosta obce Stanislav Denk zvolený za Nestraníky.

Na dům mohli žadatelé získat částku ve výši až 70.000,- Kč. Zájem lidí byl značný. „Některé domy byly hodně zanedbané. Právě tato finanční pobídka byla pro majitele zajímavá a pustili se do toho. V rozpočtu jsme si na tento program elokovali osm set tisíc korun, přihlásilo se 35 zájemců a 15 z nich dotaci obdrželo,“ přibližuje starosta.

Ve vypsání dotace chce vedení obce pokračovat i v příštím roce s cílem postupně proměnit oprýskané či šedé fasády domů na nové.

autor: bas
Spustit audio