Hladinu cholesterolu je dobré si hlídat už po čtyřicítce, nabádá prof. MUDr. Miloš Táborský

10. únor 2022

Cholesterol je v mnoha ohledech důležitá tuková látka, která je nedílnou stavební součástí buněk lidského organizmu. „Potřebujeme ho, ale když je ho moc, tak škodí, ukládá se v cévách,“ říká prof. MUDr. Miloš Táborský.

Vysoký cholesterol nebolí a nemá ani žádné další příznaky. Jeho hodnotu zjistí lékař z odebrané krve například v rámci preventivních prohlídek.

Abychom zabránili výskytu závažných onemocnění jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice, měli bychom znát své celkové hodnoty cholesterolu a snažit se je ovlivnit aktivním životním stylem. „V případě, že to nejde, máme k dispozici nové účinné medikamenty, se kterými cílových hodnot můžeme dosáhnout,“ doplňuje přednosta I. interní kliniky - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc.

Jednu z posluchaček Apatyky zajímalo, jestli se vysoký cholesterol dá léčit něčím jiným, než prášky. „Důležitá je redukce váhy, dieta v podobě středomořské kuchyně, pohybová aktivita a korekce vysokého krevního tlaku, je-li přítomen,“ vyjmenovává Miloš Táborský.

To a mnohem víc si poslechněte v dalším díle pořadu Apatyka.

autor: voj
Spustit audio