Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí
Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou změnou v našem jídelníčku. Hlávkové zelí je totiž zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Suroviny 4–6 porcí:
1 hlávka zelí o hmotnosti cca 1 kg
500 g vepřové plece
1 cibule
1 menší svazek saturejky
1 lžička kmínu
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce oleje
50 g hladké mouky
1–2 stroužky česneku
mletý pepř
ocet
sůl
Postup:
Maso vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme cca 15 minut.
Potom přidáme na nudličky nakrájené hlávkové zelí, kmín, saturejku a vše uvaříme do měkka. Dbáme však na to, aby se zelí nerozvařilo, ale zůstalo křupavé.
Měkké maso vyjmeme, saturejku odstraníme a zelí zahustíme cibulovou jíškou. Opepříme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a dobře provaříme.
Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Podáváme obložené plátky vařeného plecka.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.