Hlavní dopravní tepna v Olomouci - Velkomoravská ulice se otevírá

22. červenec 2015

Od čtvrtku 23. července ráno můžou řidiči opět jezdit ulicí Velkomoravskou. Hlavní dopravní tepna v Olomouci byla od začátku července v obou směrech uzavřená. Spravoval se tu povrch vozovky. Stavbařům se podařilo práce o týden zkrátit.

„Konečně,“ říká řidič Zdeněk Horák, je spokojený, že si ušetří čas a zbytečné kilometry objížděk.

Rekonstrukce důležitého průtahu městem mezi křižovatkami s ulicemi Rooseveltova a Holická skončila s týdenním předstihem. Optimisticky to hodnotil sociálnědemokratický primátor Antonín Staněk: „Jsem moc rád, že se opravy vozovek daří zkracovat, už podjezd se zkrátil, teď Velkomoravská a věřím, že i další opravy, které budeme realizovat, se budou realizovat v co nejkratších termínech.“

Pro řidiče znamenala objížďku po obchvatu městem a zvláště v dopravních špičkách se ale ve městě tvořily dlouhé kolony. Velkomoravská ulice je hlavní dopravní tepnou, kvůli velkému vytížení byla plná trhlin, výtluků a vyjetých kolejí. Opravy přišly na víc než 40 milionů. Obyvatele okolních domů ale i řidiči jistě ocení nový povrch z tzv. tichého asfaltu. Hluk podle Jana Vavříka z konsorcia stavebních firem sníží o několik decibelů.

„Když se podíváte na strukturu té obrusné vrstvy, tak ona je mezerovitá. Lépe absorbuje hluk, to valivé tření od aut. Ale je i náročnější na údržbu. Kdyby se vozovka neudržovala, tak se póry zanesou a ten efekt bude v čase klesat,“ říká Vavřík.

Velkomoravská ulice

Projíždět v těchto dnech Olomoucí není pro řidiče žádný med. Zvlášť v horkých dnech je to podle Zdeňka Horáka ještě horší: „Přes prázdniny v takovém vedru je to katastrofa.“

Hlavní průtah Olomoucí sice od zítřka otevřou. Řidiči si i tak budou muset obrnit nervy. Od 8. srpna je čekají dopravní komplikace na třídě Svobody kvůli opravě tramvajové trati. Na podzim se ještě plánuje oprava křižovatky s ulicí Kosmonautů a Wittgensteinova.

autor: bam
Spustit audio