Hlavní menza Univerzity Palackého se na několik měsíců uzavře. Zítra začíná zásadní rekonstrukce

27. duben 2018

Studenti se dnes naposledy naobědvají či navečeří v největší menze Univerzity Palackého v Olomouci, na třídě 17. listopadu. Od soboty začíná velká rekonstrukce, která univerzitu přijde na 115 milionů korun. Zmodernizovaná jídelna se znovu otevře v polovině září.

Studentka Eva se přihlásila k jednomu z několika počítačů, vybírá si ze šesti jídel a potom už míří po schodech do jídelny. Ve frontě pár minut čeká na svůj smažený hermelín. „Mně tady chutná, vaří tady dobře. Vždycky je na výběr. Akorát je problém, když člověk přijde později, tak už toho moc není,“ komentuje studentka.

Mladý šéfkuchař u minutek Filip Rousek se zálibně dívá na výsledky své práce: „Dnes máme hermelíny, krásně smažené dozlatova.“ Kromě klasických studentských jídel, jako jsou špagety a masové směsi, prý jdou na odbyt i rafinovanější jídla. „Třeba kačena s červeným zelím a bramborový knedlík,“ říká kuchař. Od velké rekonstrukce za 115 milionů čeká jen to dobré: „Nové technologie a lepší jídlo. Aby bylo za co nejkratší dobu co nejlépe uvařené.“

Pravidelně sem chodí i ředitel Správy kolejí a menz Josef Suchánek. V jídle si příliš nevybírá a zkouší spíš ta levnější, určená pro studenty. „Rizoto, špagety a takové věci, abych věděl, že ta kvalita je v pořádku pro studenty,“ říká.

Nové vybavení i dispozice

V následujících měsících ho čeká náročné období. Rekonstrukce totiž bude zásadní. „Změní se to tady od základu. Celá dispozice horního patra, té výdejny a jídelny se mění. Celá střední část, která dnes rozděluje prostor na dvě části, se bude posouvat a vznikne tady jedna velká jídelna pro všechny studenty. Ta změna bude opravdu významná a taky patřičně drahá,“ popisuje Suchánek.

Kapacita 400 míst zůstane zachována. Ročně tu kuchaři naservírují 800 tisíc jídel, přičemž strávníky nejsou jen studenti, ale také zaměstnanci univerzity a vlastně kdokoli, kdo dostane hlad, má peníze a jde zrovna okole. Menza tak patří mezi největší vývařovny ve městě.

Studentka Eva už s plným žaludkem z jídelny odchází. Počítá, že v následujících měsících bude chodit na oběd do jiné menzy, i když tam hrozí delší fronty. To přírodovědec Filip má jinou variantu: „Vyřeším to tak, že si navařím doma.“

Po dnešku se hlavní menza Univerzity Palackého na několik měsíců uzavře. Strávníky znovu přivítá 17. září.

autor: bam
Spustit audio