Hlavní trať na Ostravu už je průjezdná, cestující ale dále musí počítat se zpožděním

15. leden 2022 08:50

Čtvrteční noční srážka dvou nákladních vlaků u stanice Prosenice na celý pátek ochromila železniční dopravu na hlavní trati směren na Ostravu. Od páteční 22 hodin už se ale na trati, byť omezeně, znovu jezdí. 

Ačkoliv generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda ještě v pátek odhadoval, že průjezd tratí se podaří zprovoznit v sobotu ráno, povedlo se to hasičům a pracovníkům Správy železnic dříve. Před páteční desátou hodinou večerní dostali vykolejené vozy z profilu dráhy.

Po spuštění provozu je vlakům k dispozici jen půlka kolejí, nehoda totiž zničila mimojiné výhybku. Po druhé části se tak nebude jezdit, dokud se nevyrobí nový kus, což podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové bude zhruba za dva týdny.

Vlaky přes stanici Prosenice, kde se nehoda udála, tak budou muset vlaky jezdit velmi pomalu, takže cestující stále budou muset očekávat zpoždění, které by podle Českých drah mělo být v řádech pěti až dvaceti minut. Jakmile se výhybka vymění, bude provoz na trati fungovat normálně.

Při čtvrteční nehodě do sebe narazily dva nákladní vlaky, jeden převážel dřevo, druhý kontejnery. Nehoda se stala v blízkosti výhybky, kdy tři vagóny úplně vykolejily, a klády se vysypaly do okolí. K odstraňvání nasadila Správa železnic dva vyprošťovací tanky a vlak s jeřábem.

→ Podrobnosti o nehodě čtěte ZDE

Policie nyní nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Vyšetřování potrvá několik měsíců a bude se analyzovat například provoz a zabezpečení na trati nebo, jak strojvedoucí řídili.

Poškozeny jsou vagóny, lokomotiva nákladního vlaku, trakční vedení a zmíněná výhybka. Drážní inspekce celkové škody zatím odhadla na 21 milionů korun – 10 milionů na trati, 11 milionů na samotných vlacích. Nikomu se ale naštěstí nic nestalo.

autoři: bas , dja
Spustit audio