Hlavním tématem majálesu Univerzity Palackého bude popkultura. Královnou bude herečka Erika Stárková

6. květen 2019

Už podeváté studenti Univerzity Palackého přichystali Olomoucký majáles. Začíná dnes a během dvou dnů bude zvát zdarma na řadu kulturních, zábavných i sportovních akcí. Společným jmenovatelem je téma popkultura. Tým třiceti studentů a studentek napříč fakultami ještě teď finišuje se svými úkoly.

„Budeme připravovat program tady na parkánu. Doufáme, že nám to všechno vyjde,“ říká studentka matematiky a informatiky Tereza Nedjalková, která pomáhá pří přípravách majálesu už po čtvrté. Právě tím, že olomoucký majáles si připravují studenti sami a je zdarma se liší od ostatních v republice.

„Je jich asi málo, které fungují takto. Prakticky už není majáles, který by byl bezplatný. V Opavě a v Českých Budějovicích je zdarma. V Českých Budějovicích to dělají středoškoláci. Ta největší města jako Praha, Hradec, Brno, Ostrava jsou jako festivaly s třicetitisícovou návštěvností, kde jsou lístky za 450 korun v předprodeji a podobně,“ říká šéf týmu organizátorů Ondřej Martínek.

Nebude chybět ani tradiční korunovace krále, letos královny, majálesu. Bude jí herečka Erika Stárková. Kromě hudebních fanoušků si na své přijdou i milovníci divadla. Útočiště budou mít v parkánových zahradách Uměleckého centra. Celé dva dny budou také ve znamení benefice na organizaci Pamatováček. Pomáhat se ale bude i jiným způsobem. „Po loňském úspěchu, kdy vznikl Masaryk v Bezručových sadech, tak i letos bude vznikat velkoformátové graffiti asi dva krát tři metry, ale ne na fasádu, ale na OSB desku, kterou následně budeme asi dražit. Ve spolupráci se StreetArt festivalem vzniknou také díla menších formátů, která budeme také dražit. Zisk z nich poputuje pro neziskovku Paměť národa a na natáčení dokumentu k třicátému výročí roku 89.

Na olomoucký majáles zavítá podle pořadatelů průměrně 6 až 8 tisíc lidí. O zhruba půl milionové náklady se dělí tradičně univerzita, kraj, město, pivovary a menší sponzoři.

autor: bam
Spustit audio

Související