Hledají lidi pod lavinou, pátrají po ztracených turistech. Jak probíhá trénink služebních psů horské služby?

12. leden 2023 14:16

Nedostatek sněhu ztěžuje přípravu psů horských záchranářů na pravidelné atesty. Například v Jeseníkách má horská služba tři služební psy, kteří jsou vycvičení pro vyhledávání lidí pod lavinami.

Jedním z nich je zkušený šestiletý Hector. S Ondřejem Třískou, členem Horské služby Jeseníky, trénuje v okolí Koutů nad Desnou. „Každý tzv. lavinový pes musí umět zvládnout i jízdu na čtyřkolce nebo na sněžném skútru. Někdy je to nepohodlné, ale pes na to musí být zvyklý. Nesmí mu to dělat problém,“ uvádí Tříska.

Kvůli nedostatku sněhu teď se psy na potřebnou atestaci nemůže trénovat lavinové vyhledávání. Místo toho pes Hector procvičuje vyhledávání plošné.

Aktuálně v Jeseníkách slouží tři lavinoví psi, čtvrtý je ve výcviku. „Samozřejmě, když budou podmínky takové, jaké jsou, můžu říct, že máme psů nadbytek. Ale já jsem kynolog, takže moje odpověď na otázku, jestli tolik psů stačí, by byla, že čím víc psů, tím lépe,“ usmívá se Tříska.

Poslechněte si kompletní reportáž Lenky Kratochvílové, která si dokonce vyzkoušela, jaké je to být figurantkou při psím hledání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio