Hledáme způsoby, jak zabavit sebe a rozptýlit diváky, říká šéf činohry Moravského divadla Roman Vencl

Vznikl projekt Odmaturuj s MDO, ve kterém herci v krátkém domácím videu seznamují maturanty s obsahy slavných děl. Společně se souborem opery a operety se rozběhla iniciativa Nakup s divadlem, která pomáhá seniorům, osamělým lidem nebo postiženým.

Činohra před zavedením nouzových opatření zkoušela muzikál Do naha!, museli ale skončit čtrnáct dnů před premiérou. „Diváci o něj rozhodně nepřijdou. Inscenace je hotová, všechno je vyrobené, my jen čekáme na příležitost, abychom ji oživili,“ vysvětluje Roman Vencl a dodává, že pracovat herci budou i na poslední premiéře sezóny, dramatizaci knižní předlohy známého francouzského filmu Nedotknutelní.

Moravské divadlo je v kontaktu se svými diváky, sledovanost videí na webu a facebooku je mnohonásobně vyšší než během sezóny. „Třeba závěrečná choreografie z muzikálu Donaha!, kterou jsme natočili v koupelně u Marka Pešla, má několik tisíc zhlédnutí,“ těší jednoho z tanečníků Romana Vencla.

Spi sladce – tak se bude jmenovat další hra, kterou se Roman Vencl chystá psát s Michaelou Doleželovou. „Určitě to bude komedie. Máme ale zatím jenom ten název, ještě vůbec nevíme, o čem bude a kdo v ní bude hrát. Premiéru plánujeme na sezónu 2021/2022,“ slibuje šéf činohry Moravského divadla, režisér, herec a dramatik Roman Vencl.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.