Hlubočky o jarních prázdninách lákají lyžaře. Skiareálům se daří, vesnické obchody ale zanikají

7. březen 2018
Kraj na dlani

Život v sudetské obci, aktuální lyžařské podmínky i budoucnost vesnických obchodů. Taková je dnešní procházka krajem.

Karlov u Paseky na Šternbersku je dnes především rekreační oblastí, dokonce tu mají malou sjezdovku s vlekem. Osada spadá do kraje zvaného Sudety, který byl po druhé světové válce z podstatné části dosídlen novými obyvateli. Působil tu v minulosti také učitel František Bartoněk a jeho žena Jitřenka. Do minulosti sudetské obce vás vezme Aleš Spurný.

Děti tří okresů našeho kraje – olomouckého, šumperského a jesenického – mají jarní prázdniny a někteří z nich vyrážejí na lyže. Skiareál Hlubočky nedaleko Olomouce si oblíbily právě rodiny s dětmi a začínající lyžaři. Ti zdatnější si přijdou na své ve večerních hodinách při umělém osvětlení. V areálu jsou dvě červeno-modré sjezdovky, jedna modrá a tři vleky. Jaké jsou v Hlubočkách aktuální podmínky, zjišťovala na místě Dita Vojnarová. A pozve vás také na závod.

Z některých obcí na Přerovsku zmizely malé obchody. Příčinou je růst mezd, zavedení elektronických pokladen i konkurence v podobě supermarketů. Někde je nahradily pojízdné prodejny, jinde zůstali obyvatelé odkázáni na nákupy ve městech. A růžově budoucnost nevidí ani obchodníci, kteří to ještě nevzdali, jak vyplývá z ankety Jany Zemkové.

Pod názvem Holan Motorsport Palonín se skrývá rodinný motoristický tým, který se právě teď připravuje na závodní sezónu s úplně novým vozem. Přímo do dílny, kde vůz vzniká, pozval Mirka Kobzu jezdec týmu Ondřej Holan.

autoři: Aleš Spurný , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio