Hluchavkový květ sesychá v poměru 8 : 1. Do výkupny ho lidé nosí po dekagramech

4. srpen 2018

Byly doby, kdy byla v každém větším městě výkupna sušených léčivých bylin. Spolu se sběrnou starého papíru to byla jedna z možností, jak si přivydělat. Dnes jich je v celé republice jen pár a na Vysočině dokonce vykupují bylinky jen na jednom místě, v Rynárci na Pelhřimovsku

Výkupnu léčivých bylin v Rynárci na Pelhřimovsku vedou otec a syn, Josef a Ondřej Nápravníkovi. „Je to celoživotní láska, a také to, že tady byla ta výkupna, původně státního podniku. A byly to první výdělky, první hodinky, který jsem si za vydělaný peníze koupil, první kolo,“ Josef Nápravník vysvětluje, proč po letech výkupnu v Rynárci převzal. „Sbírali jsme zamlada, otec mě k tomu bičem dohnal,“ směje se Nápravník mladší a ukazuje sklad sušených bylinek. Jsou v něm regály až do stropu plné papírových pytlů. Všechny jsou popsané a je vidět, že se tu schází desítky druhů rostlin.

Papírové pytle plné sušených bylin

I sušení bylinek má samozřejmě svá pravidla. Do výkupny přijímají rostliny nepoškozené, zdravé a sbírané mimo provoz na silnicích. Listy musí být zelené a stonky se musí lámat, ne ohýbat. „Všechno se suší ve stínu, kromě květu divizny, té světlo nevadí“ říká Ondřej Nápravník. 

Správně usušená bylinka

Bylinková sezóna začíná samozřejmě na jaře. „Kořeny kostivalu, smetánky, pak začínají listy, květy, nejvíc nás zajímá černý bez,“ vyjmenovává Ondřej Nápravník, a s výčtem bylin pokračuje až do podzimu. Každá bylina má nějaký poměr sesychání. Raritou je určitě hluchavkový květ, který sesychá v poměru 8 : 1. Znamená to, že na kilogram usušeného květu je třeba osm kilogramů květu syrového. „Většinou se to nosí po deseti dekách, ale jsou lidi, kteří dokážou tři čtvrtě kila,“ dodává Ondřej Nápravník. Náročnost je pak samozřejmě znát i na výkupní ceně. Nejčastěji ale prý lidé nosí bezový květ a třezalku tečkovanou.

 

Spustit audio