Hnutí Duha sepsalo připomínky k návrhu nového územního plánu Olomouce

4. březen 2013

Zábor kvalitní zemědělské půdy, omezení zeleně či nejasné priority rozvoje města patří k hlavním výtkám Hnutí Duha Olomouc k návrhu nového územního plánu. Teď Olomoučanům nabízí, aby se k dokumentu připojili svým podpisem. Pokud jich ekologové nasbírají alespoň 200, magistrát se jimi bude muset zabývat.

Radka Spurná z Hnutí Duha říká, že návrh sice zohledňuje některé věci, které už v minulosti připomínkovali, stále tam zůstávají některé problémové body. Například stovky hektarů zemědělské půdy jsou vymezeny pro výrobní a skladovací prostory.

„Plochy pro bydlení se mají oproti stávající zástavbě rozrůst o 30 procent, u průmyslové zástavby je to dokonce o 56 procent, naproti redukci městské zeleně. Například lesopark na Tabulovém vrchu má být zastavěn, nebo klidová zóna podél řeky Moravy.“

„Navrhujeme, aby bylo více využíváno regulačních plánů, které umožní veřejnosti , aby se v budoucnu více zapojovala do procesu změny tváře města,“ doplňuje Radka Spurná.

Olomoučané mohou připomínky k návrhu nového územního plánu posílat do 12. března, přesné podmínky podání najdou na webových stránkách města.

autor: bam
Spustit audio