Hodně Smetany - ohlédnutí za Smetanovou Litomyšlí 2018

19. červen 2018

Na festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2018 zazněla nová kompozice čtyř autorů, ale také třeba melodie Beatles. Pořad Petra Vebera reprízujeme 19. června 8:00-12:00.

Smetany bylo na šedesátém ročníku národního festivalu v jeho rodišti jistě docela dost, ale už dávno nejde jen o operní festival, natož pouze o festival jeho hudby. A tak hned pro čtvrteční úvodní večer byla vedle jeho České písně do programu umístěna také hudba Leoše Janáčka a Josefa Suka v nastudování České filharmonie, Pražského filharmonického sboru a Petra Altrichtera. A o den později byla na programu světová premiéra kompozice Český poutník, kterou s využitím veršů českých klasiků poezie zkomponovali čtyři skladatelé – Jan Kučera, Jan Ryant Dřízal, Jiří Gemrot a Sylvie Bodorová. Každý jednu část. Autor libreta Vojtěch Stříteský, umělecký šéf festivalu, je dal dohromady pro ujasnění rámcové koncepce a technických detailů, ale pak už spolu tvůrčí akt nekonzultovali…

Hvězdou operního nebe byl Javier Camarena, v neděli se zámecké nádvoří rozeznělo hudbou z pera Paula McCartneyho. Oratorium Ecce Cor Meum (Hle, srdce mé) vychází z jeho čtvrtého klasického alba. Název odkazuje k římskokatolickému kultu – k uctívání Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Monumentální kompozice užívá anglické a latinské texty, idealistické meditace o božství, spiritualitě, míru a pokoji a lásce. Asi nevadí, že McCartney, autor nesmrtelných melodií řady písní Beatles, je v klasické hudbě diletantem a neumí psát ani číst noty. Komponuje za pomoci počítače propojeného se syntezátorem a na finální hudební podobě oratoria se vedením a radami, týkajícími se instrumentace, notace a zápisu, podíleli aranžéři. Jistě půjde o dojmy specifického druhu, velmi emotivní.

V metropoli se 19. června 2018 konal v rámci festivalu Prague Proms koncert, na němž zazněla Messa di Gloria od Pietra Mascagniho, sólisty byli dva mladí skvělí zpěváci Petr Nekoranec a Boris Prýgl. 

Vysíláme 19. a 20. června od osmi do dvanácti s reprízami od náasledující půlnoci.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu