Hokejista Tomáš Kundrátek bude hrát příští sezónu v Pekingu. Chce se také vrátit do reprezentace

23. květen 2018

Obránce Tomáš Kundrátek bude jako jeden z prvních Čechů hrát profesionální hokej v Číně. Rodák z Přerova sbíral extraligové zkušenosti v Třinci. Poté se prosadil i v NHL v týmu Washington Capitals. V posledních čtyřech letech nastupoval v Kontinentální lize. Teď míří do Pekingu, kde bude hrát za Red Star Kunlun.

„Dálka to je, ale já to beru tak, že se tam hraje stejný hokej, jaký jsem hrával doteď, takže se na to moc těším. Těším se na novou sezónu a na nové prostředí. Stačí přejet hranice a vždycky je tam něco nového. Toho se vůbec nebojím, přece jen už jsem toho procestoval hodně,“ říká Tomáš Kundrátek, který nabírá kondici před přípravou na ledě tradičně doma v Přerově.

Do čínského klubu s ním odchází i dva další Češi, Tomáš Mertl a prostějovský rodák Ondřej Vitásek. „S Ondřejem se dobře známe, jsme kamarádi. Už jsme si volali a jsme domluvení, že půjdeme na pokoj spolu, takže se na něj moc těším. A těším se na celý ten rok. Mertlík tam je, další Čech, takže to bude něco jiného než minulý rok, kdy jsem byl v Rusku sám,“ komentuje Kundrátek.

Angažmá v Číně znamená podle Tomáše Kundrátka i dlouhé odloučení od domova a jeho blízkých. Vrátit se na Moravu během sezóny nebude nejspíš možné. „Vrátit určitě ne, ale jsou tam různé tripy. To se uvidí podle rozlosování. Letní přípravu budu mít v Liberci, takže na to se taky těším, bude to takové zpříjemnění a budu ještě o trochu déle v Česku,“ dodává.

Zpátky do reprezentace

Zmíněné „tripy“ jsou série zápasů na ledě soupeřů. Nejblíže rodnému Přerovu bude zkušený obránce při utkání v Bratislavě se Slovanem. Tomáš Kundrátek se chce v Kunlunu dostat do vrcholné formy a bojovat o návrat do české reprezentace, ze které vypadl před mistrovstvím světa kvůli zranění: „Na reprezentaci myslím pořád, je to čest. Od další sezóny, jestli budu mít výkony a budu se líbit trenérovi, bych byl rád, kdybych dostal tu pozvánku. Hned bych jel.“

Účastník olympiády v Pchjongčchangu Tomáš Kundrátek je už zdravotně v pořádku a trénuje naplno.

autor: min
Spustit audio