Horko dopadá i na pstruží líheň v Domašově nad Bystřicí na Olomoucku

5. srpen 2015

Zhruba sto tisíc korun už letos líheň v Domašově nad Bystřicí zaplatila za přípravky k léčení ryb. Běžně přitom utratí zhruba pětinu. Může za to počasí.

Otepluje se voda v nádržích, je v ní málo kyslíku a množí se nemoci. Aby byly ryby zdravé, používají chovatelé třeba i antibiotika. Lidem ale prý neuškodí.

Správce Karel Otoupalík nabral do velké konve vodu, pomocí odměrky přidal formalín. Spolu se vydáváme k betonovým nádržím za budovou. Karel Otoupalík si stoupne na okraj jedné z nich. Zdálky vypadá jako zalévající zahradník. Jen vodu z konve neleje do hlíny, ale přímo do nádrže.

„Ta koupel vydrží 3-4 hodiny, což je tady na tu koncentraci optimální, aby to ty patogeny potlačovalo. Kdybych toho neprováděl, tak jsme do dvou týdnů bez ryb,“ říká.

Horké počasí způsobuje líhni problémů hned několik. Voda v nádržích se ohřívá. Čím je teplejší, tím méně je v ní kyslíku. Ubylo i vody v přítoku. Provzdušnění v nádržích zajišťují malé vodotrysky. Proti nemocem bojuje správce koupelemi s různými přísadami. Záleží na tom, jestli léčí parazity nebo bakteriální infekci.

„Pokud se jedná o parazitární onemocnění, tak se nejčastěji používá formalín, pak preparát na bázi peroxidu, kuchyňská sůl a může se používat i modrá skalice. Kdyby to bylo škodlivé, tak by ryby uhynuly. Při teplotách, které dnes panují, a při zmenšené obměně vody v nádržích řešíme bakterie poměrně často. Na každém balení antibiotika je napsaná ochranná lhůta, kterou dodržujeme,“ vysvětluje Karel Otoupalík.

Líheň v Domašově dvakrát ročně kontrolují inspektoři z krajské veterinární správy.

„Tyto přípravky musí být schválené, registrované a musí se dodržet ochranná lhůta tak, aby potom ryby v tržní velikosti byly zdravotně nezávadné,“ vysvětluje Hana Brázdová z olomoucké veterinární správy.
Domašovská líheň ročně za léčení ryb utratí zhruba dvacet tisíc korun. Letos za ně zaplatila už kolem jednoho sta tisíc korun.

autor: mot
Spustit audio