Horská služba má mnohdy staré a nevyhovující služebny. Vznikají ale nové, další jsou v plánu

18. leden 2023 12:48

Několik desítek milionů korun ročně investuje Horská služba České republiky do oprav a staveb svých nových stanic. Většina těch dosavadních funguje víc než padesát let a potřebám záchranářů nevyhovuje. Jen v Jeseníkách letos Horská služba otevře dvě nové služebny za 34 milionů korun, konkrétně v Hynčicích pod Sušinou a ve Velkém Vrbně. Další mají následovat.

Horský záchranář Jakub Kubíček přikládá velké smrkové poleno do krbových kamen. Tady na služebně ve Velkém Vrbně je to vlastně jediný možný způsob vytápění celého objektu. „Abychom tady měli teplo celý den,“ usmívá se Kubíček. Co když dojde k záchrannému výjezdu? „V tu dobu to neřešíte, výjezd je primární,“ dodává.

Dřevostavba byla postavená v 60. letech minulého století. Není napojená na plyn a sprchovat se tady záchranáři můžou jen díky vodě přivedené trubkou z nedalekého potoka. Služebna navíc stojí uprostřed svahu. „K nám není schopná přijet sanitka, protože parkoviště a cesta tady přes zimu nefungují. Nejbližší parkoviště je vzdálené půl kilometru. Pacienty musíme svážet dolů na parkoviště a tam čekat na sanitku,“ vysvětluje.

Někdy s žertem tomu říkám, že jsme taková retro oblast, ale zaplať pánbůh za to, co máme.
Vítězslav Kaller, náčelník horské služby ve Velkém Vrbně

Podobná je situace i na ostatních služebnách v Jeseníkách. „Někdy s žertem říkám, že jsme taková retro oblast, ale zaplať pánbůh za to, co máme. Ale pochopitelně jsou to stanice, které jsou 40 až 50 let staré a buďto potřebují zrekonstruovat, nebo s rozrůstajícími se areály potřebujeme být taky i někde jinde. Takže se budují i nové stanice,“ potvrzuje náčelník zdejší Horské služby Vítězslav Kaller.

Hrubé stavby dvou služeben jsou už dokončené. Záchranářům by měly začít sloužit na podzim. „Hynčice a Velké Vrbno. Další jsou v pořadí,“ dodává Kaller, což potvrzuje to i Jan Fluxa, náměstek ministra pro místní rozvoj. „Na stole máme další studii v Koutech. Pro ministerstvo pro místní rozvoj je rozvoj Horské služby velice důležitý, protože mimo horské služby do naší gesce spadá i cestovní ruch. A zájmem našeho státu samozřejmě je rozvíjet oblast cestovního ruchu zejména po covidové krizi a dalších krizích,“ zmiňuje Fluxa.

Do rekonstrukcí a výstavby nových stanic horské služby v Česku bylo za uplynulé čtyři roky proinvestováno přes 130 milionů korun. Stát podle Fluxy počítá pro následující období s navýšením investic na 300 milionů korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio